Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut

Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut

Dodano: 
Owsianka z jajkiem
Owsianka z jajkiem Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Wytrawne owsianki to alternatywa dla klasycznego śniadania z płatków owsianych na słodko. My proponujemy zdrową i pożywną wersję z jajkiem i awokado.

Wytrawne owsianki można podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami: dokładnie tak samo jak w przypadku owsianek na słodko. To ciekawe urozmaicenie śniadań, ale też idealna opcja dla tych, którzy nie przepadają za słodkim posiłkiem na początek dnia.

Wytrawna owsianka z jajkiem

Wytrawna owsianka z jajkiem to pomysł na szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Robi się ją błyskawicznie. W tej wersji można przygotować również owsiankę nocną i namoczyć płatki na noc w wodzie. Wówczas rano będą już miękkie – wtedy wystarczy je tylko podgrzać, doprawić, oraz dołożyć dodatki, bo owsianka w tej wersji najlepiej smakuje na ciepło. Jajko sadzone powinno być usmażone tak, aby żółtko pozostało płynne.

Przepis: Owsianka z jajkiem sadzonym i awokado

Wytrawna owsianka to propozycja zdrowego śniadania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
450

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz
  • kilka listów bazylii

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie płatków owsianychPłatki owsiane zalej wodą i gotuj ok. 5-7 minut aż staną się miękkie. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
  2. Szykowanie owsiankiNa oleju usmaż jajko sadzone. Awokado pokrój w plasterki lub w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Nałóż owsiankę do miski, ułóż na niej awokado i jajko, dopraw solą, pieprzem i dopraw czarnuszką. Udekoruj listkami bazylii.

Co dodać do wytrawnej owsianki?

Wytrawne owsianki dają ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o dodatki. Same płatki owsiane można doprawić solą, sosem sojowym, pastą miso, albo ugotować na dowolnym bulionie (dobrze smakują gotowane na bulionie grzybowym lub warzywnym). Do takiej owsianki możesz dodać:

  • jajka w różnej wersji (sadzone, gotowane, w koszulce),
  • świeże zioła (np. bazylię, tymianek, pietruszkę, mięte, kolendrę),
  • świeże warzywa (np. ogórka, pomidory, rzodkiewkę czy kolorową paprykę),
  • suszone pomidory,
  • wędzoną rybę (np. łososia lub makrelę),
  • świeży lub smażony szpinak,
  • hummus, który szybko można zrobić w domu,
  • masło orzechowe,
  • pesto (wypróbuj: pesto z pietruszki z naszego przepisu),
  • pieczarki (np. przesmażone na cebuli),
  • orzechy, nasiona i pestki.

Niektóre składniki można dodać do owsianki na etapie gotowania lub je przesmażyć. Dla wielbicieli wyrazistych smaków ciekawą opcją będzie dodanie płatków owsianych na patelnię ze smażoną cebulką i pieczarkami. Do takiej owsianki dorzuć np. jajko na miękko i świeże pomidorki koktajlowe. Jeśli podajesz owsiankę ze świeżymi warzywami, skrop je zawsze odrobiną oliwy.

Czytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj te małe ziarenka
Czytaj też:
Nocna owsianka to pomysł na śniadanie dla zabieganych. Jak ją zrobić?