Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to danie, które pozwala z prostych składników stworzyć wyraziste i przepyszne danie. Sekretem wyjątkowego smaku zapiekanek jest dobór wysokiej jakości składników. Zwróć uwagę nie tylko na jakość mięsa mielonego, ale także passaty pomidorowej, która nie powinna być bardzo kwaśna. Zwykle przygotowuję zapiekankę makaronową z sosem, który podaję również do spaghetti bolognese. Jeżeli chcesz zrobić idealną zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego, to koniecznie wypróbuj sprawdzony przeze mnie przepis.
Ja do swojej zapiekanki wykorzystuję najczęściej makaron rigatoni – o kształcie dużej rurki o rowkowanej powierzchni. Ale równie smaczne danie wychodzi na bazie innych makaronów, takich jak świderki (fusilli), kokardki (farfalle) czy penne.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym doskonale smakuje o każdej porze roku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 250 g suchego makaronu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 g startego żółtego sera
- 1 łyżka olej roślinnego
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- suszony tymianek
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuWedług instrukcji na opakowaniu ugotuj makaron al dente w 3 litrach osolonej wody. Gotowy makaron odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia na sitku lub durszlaku.
- Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż stanie się szklista. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minutę. Dodaj mięso mielone i dokładnie wymieszaj. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie dobrze obsmażone. Jeżeli mięso podeszło wodą, to zwiększ gaz i odparuj nadmiar płynu. Do mięsa, cebuli i czosnku dodaj passatę i duś na małym ogniu około 15 minut. Dopraw do smaku odrobiną cukru, solą, pieprzem i ziołami.
- Łączenie składnikówNatłuść naczynie do zapiekania odrobiną oleju (lub opcjonalnie oliwy z oliwek). Przełóż makaron do garnka i dodaj ciepły sos. Całość dokładnie wymieszaj. Połowę makaronu z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp połową startego żółtego sera. Na ser wyłóż pozostały makaron z sosem i posyp wierzch zapiekanki resztą sera.
- PieczenieWstaw gotową zapiekankę do nagrzanego piekarnika – temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Zapiekaj około 20 minut. Jeżeli zapiekasz potrawę w naczyniu z pokrywką, to zdejmij ją na 5 minut przed końcem pieczenia, aby warstwa sera mogła się przypiec.
Zapiekankę makaronową z mięsem mielonym podawaj na gorąco. Przed podaniem możesz udekorować każdą porcję dania świeżymi listkami bazylii lub siekaną natką pietruszki.
Latem passatę pomidorową możesz zastąpić świeżymi pomidorami. Jeżeli chcesz, aby zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego zyskała włoski smak, koniecznie dodaj do niej nieco ziół prowansalskich, a ser żółty zastąp serem mozzarella.
Czytaj też:
Moja rodzina uwielbia te gołąbki. Ja również, bo są pyszne i mniej czasochłonne od tradycyjnychCzytaj też:
Risotto z kurczakiem. Przepis na to sycące danie dostałem od znajomego Włocha