Domowe risotto to smaczna i sycąca potrawa jednogarnkowa. Moja rodzina kocha to danie – podobnie jak mieszkańcy słonecznej Italii, którzy uwielbiają risotto tak samo jak makarony.
Risotto jest potrawą tradycyjną dla regionów Lombardii i Piemontu, gdzie często podawane jest jako pierwsze danie. Risotto powstaje z ryżu gotowanego w bulionie oraz różnych dodatków (np. mięsa, owoców morza, warzyw, grzybów). W klasycznej wersji włoskiej ważnym składnikiem risotto jest ser parmezan, który dodawany jest np. do risotto z kurczakiem i warzywami. Aby przygotować risotto o kremowej konsystencji, trzeba przestrzegać kilku zasad, a najważniejszą z nich jest wybór właściwego ryżu, którego ziarenka nie sklejają się podczas gotowania.
Jak przygotować idealne risotto?
Dania kuchni włoskiej zachwycają prostotą i smakiem. Przygotowanie idealnego risotto wymaga nieco czasu oraz zaangażowania w dobór odpowiednich składników. Najważniejszym składnikiem risotto jest ryż, który powinien wyróżniać się dużą zawartością skrobi. Duża zawartość skrobi sprawia, że risotto zyskuje odpowiednią konsystencję.
Idealny ryż do przygotowania risotto to ryż o okrągłych ziarnach i wysokiej zawartości skrobi. Tradycyjnie do risotto stosowany jest ryż arborio lub ryż carnaroli, ale można również użyć ryżu vialone nano i baldo. Do risotto nie nadaje się biały ryż długoziarnisty.
Ryżu do risotto nie płucze się przed gotowaniem. Bardzo ważna podczas przygotowywania risotto jest kolejność dodawania składników oraz przesmażenie ryżu, zanim dodamy bulion. Potrawę podczas gotowania trzeba mieszać, żeby się nie przypaliła. Przed podaniem risotto powinno chwilę „odpocząć” – danie trzeba zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kilka minut.
Idealnie ugotowany ryż w risotto to ryż al dente, który stawia lekki opór podczas gryzienia. Do risotto można dodać dowolne dodatki – we Włoszech często przygotowuje się risotto z dodatkiem owoców morza, kurczaka lub grzybów, a także risotto ze szparagami. Warto zwrócić uwagę na jakość składników, która wpływa na wartości odżywcze i smak potrawy. W tradycyjnych przepisach jednym ze składników risotto jest białe wino, które dodawane jest przed rozpoczęciem podlewania ryżu gorącym bulionem.
Przyprawy do risotto to m.in. czarny pieprz, sól, zioła prowansalskie lub ulubione świeże i suszone zioła np. tymianek, rozmaryn, oregano, natka pietruszki. Tuż przed końcem gotowania do risotto dodawany jest świeżo starty ser parmezan, którym również posypuje się gotowe danie.
Przepis: Risotto
W zależności od preferencji do podstawowej wersji risotto możesz dodać np. podsmażonego kurczaka, warzywa (marchew, szpinak, cukinię, paprykę itp.), owoce morza, grzyby leśne (np. kurki, borowiki, podgrzybki) lub pieczarki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 300 g ryżu arborio
- 4 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g parmezanu
- 250 ml białego wina
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bulionuPrzygotuj wedle uznania bulion drobiowy lub warzywny. Najlepszym wyborem jest domowy bulion o intensywnym smaku i aromacie, ale wykorzystać możesz też jeden z gotowych bulionów w słoiczkach, które należy połączyć z odpowiednią ilością wody. Mięso z bulionu drobiowego możesz wykorzystać jako składnik risotto.
- SmażenieObierz i drobno posiekaj cebulę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła lub łyżkę oliwy i podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka i szklista. Dodaj posiekany czosnek i smaż 1-2 minuty. Na przesmażoną cebulkę i czosnek wsyp surowy ryż. Smaż, ciągle mieszając, do momentu, aż ryż stanie się przezroczysty.
- Przygotowanie dodatkówNa drugiej patelni możesz j na innej patelni. Ugotowanego lub przesmażonego kurczaka i warzywa dodaj do risotto nie wcześniej niż na około 10 minut przed końcem gotowania. Jeżeli chcesz przygotować risotto z owocami morza, to np. obrane i umyte surowe krewetki, dodaj do risotto nie wcześniej niż na 5 minut przed końcem gotowania.
- Dolanie winaDodaj na patelnię wino i wymieszaj z ryżem, cebulą oraz czosnkiem. Mieszaj aż alkohol odparuje.
- Podlewanie bulionemPo odparowaniu alkoholu, zacznij dodawać gorący bulion. Na patelnię wlewaj po chochelce lub filiżance bulionu i mieszaj potrawę. Poczekaj, aż ryż wchłonie porcję bulionu i dodaj kolejną. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy ryż jest odpowiednio ugotowany. Gdy ryż będzie prawie gotowy, zmniejsz moc palnika.
- Dodawanie składnikówPrzełóż do ryżu przygotowane wcześniej dodatki (np. ugotowanego lub przesmażonego kurczaka i warzywa), ale nie wcześniej niż na około 10 minut przed końcem gotowania. Jeżeli chcesz przygotować risotto z owocami morza, to np. obrane i umyte surowe krewetki, dodaj do risotto nie wcześniej niż na 5 minut przed końcem gotowania. Na koniec gotowania dodaj 2 łyżki masła i ok. 100 g startego parmezanu (resztę zostaw do posypania). Dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak i dopraw danie solą, pieprzem oraz świeżymi lub suszonymi ziołami. Przykryj potrawę pokrywką i odczekaj kilka minut.
- SerwowanieRisotto podawaj na talerzach lub w miskach, posypane świeżo startym parmezanem. Możesz również posypać risotto przed podaniem np. posiekaną natką pietruszki.