Jak jeść pałeczkami? Tych błędów nie popełniaj w azjatyckich restauracjach

Jak jeść pałeczkami? Tych błędów nie popełniaj w azjatyckich restauracjach

Dodano: 
Jedzenie pałeczkami
Jedzenie pałeczkami Źródło: Shutterstock / norikko
Pałeczki to nieodłączny element kuchni japońskiej i kuchni chińskiej. Początkowo jedzenie pałeczkami wydaje się niemożliwe, jednak z czasem staje się banalnie prostą czynnością. Praktyka czyni mistrza, dlatego warto jak najwięcej ćwiczyć trudną sztukę jedzenia pałeczkami oraz dowiedzieć się więcej na temat kultury Azji i błędów, które często popełniane są podczas delektowania się smakiem azjatyckiej kuchni.

Jedzenie pałeczkami może być prawdziwą przyjemnością. Choć wymaga nieco wprawy, to z czasem nabieranie kawałków mięsa, ryb, owoców morza, warzyw oraz ryżu i makaronu nie sprawia większych trudności. Sprawdź, w jaki sposób prawidłowo jeść pałeczkami i czego nie robić z pałeczkami przy stole, aby nie urazić współbiesiadników.

Pałeczki chińskie i japońskie

W krajach azjatyckich używa się pałeczek od około 5 tysięcy lat. Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje pałeczek, czyli pałeczki chińskie i pałeczki japońskie. Czym różnią się pałeczki używane w Chinach oraz w Japonii? Chińskie pałeczki to pałeczki o prostokątnym kształcie, które mają 23-25 cm długości i zwężają się w kierunku tępego końca. W Japonii korzysta się z dwóch rodzajów pałeczek. Krótsze pałeczki japońskie mają szpiczaste końce, 18-20 cm długości i służą do jedzenia, a dłuższe pałeczki japońskie mają 30-40 cm długości i służą do przyrządzania potraw.

Jak poprawnie trzymać pałeczki?

Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, a w prawidłowy sposób uchwycisz pałeczki. Właściwe trzymanie pałeczek to pierwszy krok do sukcesu!

  1. Dolną pałeczkę oprzyj o zgięty serdeczny palec i przestrzeń znajdującą się między kciukiem i palcem wskazującym. Pałeczkę unieruchom, dociskając ją kciukiem.
  2. Górną pałeczkę (ruchomą w czasie jedzenia) umieść między kciuk a palec wskazujący i oprzyj o środkowy palec.
  3. Czubki palców powinny znajdować się bliżej środka pałeczek, a nasada kciuka i palca wskazującego – bliżej końca pałeczek.

Gdy odpowiednio ułożysz pałeczki w dłoni, spróbuj poruszać górną pałeczką, która służy do chwytania kawałków jedzenia i jest ruchoma. Dolna pałeczka powinna cały czas spoczywać pomiędzy kciukiem i palcem serdecznym – podczas jedzenia pałeczkami jest ona nieruchoma i służy w celu stabilizacji kawałków jedzenia.

Chwytając kawałki jedzenia, musisz przycisnąć górną pałeczkę do pokarmu, pod którym znajduje się dolna pałeczka. Co ważne – końce obu pałeczek powinny być wyrównane.

Czego nie robić podczas jedzenia pałeczkami?

W każdej kulturze pewne zachowania przy stole są uważane za niedopuszczalne. Tak jest również w kulturze Dalekiego Wschodu. Tego nigdy nie rób, podczas jedzenia pałeczkami:

  • nie wbijaj pałeczek pionowo w potrawę,
  • nie nabijaj kawałków jedzenia na pałeczki,
  • nie nabieraj pałeczkami dużych kawałków potrawy,
  • nie trzymaj pałeczek obiema rękami,
  • nie podawaj innym osobom jedzenia prosto do ust lub na talerz,
  • nie dobieraj potraw z misek i półmisków za pomocą pałeczek, którymi wkładałeś jedzenie do ust,
  • nie wymachuj pałeczkami podczas jedzenia,
  • nie pozwól, aby z pałeczek i z nabieranego nimi jedzenia skapywał sos,
  • nie zastanawiaj się zbyt długo, który kawałek potrawy nabierzesz,
  • nie układaj pałeczek na misce końcami skierowanymi na współbiesiadników,
  • nie używaj pałeczek do przesuwania znajdujących się na stole naczyń.

Co ważne – w krajach Dalekiego Wschodu spożywanie posiłków uwzględnia przestrzeganie kilku ważnych zasad. Posiłek zawsze rozpoczyna najstarsza osoba przy stole. Należy powstrzymać się od łakomego pochłaniania kolejnych kęsów pokarmów. Aby nie skompromitować się w oczach współbiesiadników, należy powoli spożywać kolejne kęsy, nabierać niewielkie kawałki jedzenia i nie robić bałaganu na talerzu. Pałeczki należy odkładać na specjalną podstawkę.

Czytaj też:
Ramen na bazie aromatycznego wywaru. Ten przepis kocha cała moja rodzina
Czytaj też:
Pad Thai jak z tajskiej restauracji. Możesz przygotować to danie w wersji dla mięsożerców lub wegan