Jedzenie pałeczkami może być prawdziwą przyjemnością. Choć wymaga nieco wprawy, to z czasem nabieranie kawałków mięsa, ryb, owoców morza, warzyw oraz ryżu i makaronu nie sprawia większych trudności. Sprawdź, w jaki sposób prawidłowo jeść pałeczkami i czego nie robić z pałeczkami przy stole, aby nie urazić współbiesiadników.
Pałeczki chińskie i japońskie
W krajach azjatyckich używa się pałeczek od około 5 tysięcy lat. Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje pałeczek, czyli pałeczki chińskie i pałeczki japońskie. Czym różnią się pałeczki używane w Chinach oraz w Japonii? Chińskie pałeczki to pałeczki o prostokątnym kształcie, które mają 23-25 cm długości i zwężają się w kierunku tępego końca. W Japonii korzysta się z dwóch rodzajów pałeczek. Krótsze pałeczki japońskie mają szpiczaste końce, 18-20 cm długości i służą do jedzenia, a dłuższe pałeczki japońskie mają 30-40 cm długości i służą do przyrządzania potraw.
Jak poprawnie trzymać pałeczki?
Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, a w prawidłowy sposób uchwycisz pałeczki. Właściwe trzymanie pałeczek to pierwszy krok do sukcesu!
-
Dolną pałeczkę oprzyj o zgięty serdeczny palec i przestrzeń znajdującą się między kciukiem i palcem wskazującym. Pałeczkę unieruchom, dociskając ją kciukiem.
- Górną pałeczkę (ruchomą w czasie jedzenia) umieść między kciuk a palec wskazujący i oprzyj o środkowy palec.
- Czubki palców powinny znajdować się bliżej środka pałeczek, a nasada kciuka i palca wskazującego – bliżej końca pałeczek.
Gdy odpowiednio ułożysz pałeczki w dłoni, spróbuj poruszać górną pałeczką, która służy do chwytania kawałków jedzenia i jest ruchoma. Dolna pałeczka powinna cały czas spoczywać pomiędzy kciukiem i palcem serdecznym – podczas jedzenia pałeczkami jest ona nieruchoma i służy w celu stabilizacji kawałków jedzenia.
Chwytając kawałki jedzenia, musisz przycisnąć górną pałeczkę do pokarmu, pod którym znajduje się dolna pałeczka. Co ważne – końce obu pałeczek powinny być wyrównane.
Czego nie robić podczas jedzenia pałeczkami?
W każdej kulturze pewne zachowania przy stole są uważane za niedopuszczalne. Tak jest również w kulturze Dalekiego Wschodu. Tego nigdy nie rób, podczas jedzenia pałeczkami:
- nie wbijaj pałeczek pionowo w potrawę,
- nie nabijaj kawałków jedzenia na pałeczki,
- nie nabieraj pałeczkami dużych kawałków potrawy,
- nie trzymaj pałeczek obiema rękami,
- nie podawaj innym osobom jedzenia prosto do ust lub na talerz,
- nie dobieraj potraw z misek i półmisków za pomocą pałeczek, którymi wkładałeś jedzenie do ust,
- nie wymachuj pałeczkami podczas jedzenia,
- nie pozwól, aby z pałeczek i z nabieranego nimi jedzenia skapywał sos,
- nie zastanawiaj się zbyt długo, który kawałek potrawy nabierzesz,
- nie układaj pałeczek na misce końcami skierowanymi na współbiesiadników,
- nie używaj pałeczek do przesuwania znajdujących się na stole naczyń.
Co ważne – w krajach Dalekiego Wschodu spożywanie posiłków uwzględnia przestrzeganie kilku ważnych zasad. Posiłek zawsze rozpoczyna najstarsza osoba przy stole. Należy powstrzymać się od łakomego pochłaniania kolejnych kęsów pokarmów. Aby nie skompromitować się w oczach współbiesiadników, należy powoli spożywać kolejne kęsy, nabierać niewielkie kawałki jedzenia i nie robić bałaganu na talerzu. Pałeczki należy odkładać na specjalną podstawkę.
Czytaj też:
Ramen na bazie aromatycznego wywaru. Ten przepis kocha cała moja rodzinaCzytaj też:
Pad Thai jak z tajskiej restauracji. Możesz przygotować to danie w wersji dla mięsożerców lub wegan