Kiedy ostatnio umówiłam się z przyjaciółką, najpierw poszłyśmy na zakupy, aby kupić coś dobrego do jedzenia. Ja włożyłam do koszyka opakowanie pieczarek, a ona od razu zapytała: A masz sos sojowy? Przyznam, że miałam inny pomysł na grzyby, ale postanowiłam poznać jej patent. Okazał się genialny! Pieczarki smażone z sosem sojowym mają wyjątkowo głęboki smak, a ich przygotowanie jest wręcz banalne.
Jak zrobić smażone pieczarki z sosem sojowym?
Sos sojowy jest tu jedyną przyprawą i marynatą do pieczarek. Jest mocno słony, więc żadnej soli już tu nie potrzeba. Jego ilość podaję orientacyjnie: chodzi o to, aby wszystkie grzyby były nim pokryte. Wymieszane z sosem pieczarki powinny tak postać chwilę, a potem już tylko należy je odsączyć z nadmiaru sosu i wrzucać na gorącą patelnię.
Jeśli to małe pieczarki, można je smażyć w całości. Większe należy pokroić na plastry lub ćwiartki.
Przepis: Pieczarki w sosie sojowym
Pomysł na pieczarki z patelni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 121 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 8 łyżek sosu sojowego
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie pieczarekPieczarki pokrój i wymieszaj z sosem sojowym. Ostaw na ok. 10 minut.
- Smażenie pieczarekGrzyby odsącz z nadmiaru sosu. Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz i wrzuć pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, a płyn z patelni odparuje.
Z czym podawać pieczarki z patelni?
Pieczarki smażone w sosie sojowym to przede wszystkim genialna przekąska. My na stole oprócz nich miałyśmy dwie lekki sałatki i smażone filety z kurczaka. Ale takie pieczarki z patelni można serwować na wiele sposobów: można je dodać do obiadu (np. do kotletów schabowych albo mielonych, czy mięs przyrządzonych w stylu orientalnym), kłaść na kanapki lub dorzucać do sałatek.
I na koniec jeszcze jednak inspiracja od mojej przyjaciółki: zamarynowane w sosie sojowym pieczarki to genialny dodatek do szaszłyków. Zamiast je smażyć, nadziej na patyczki z innymi składnikami, np. mięsem drobiowym czy wieprzowym. Takie szaszłyki można przygotować zarówno na grillu, jak i na patelni czy w piekarniku.
Czytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracjiCzytaj też:
Kuroń rozbił mięso, ale nie zrobił schabowych. Ta wieprzowina wręcz rozpływa się w ustach