Kuroń rozbił mięso, ale nie zrobił schabowych. Ta wieprzowina wręcz rozpływa się w ustach

Kuroń rozbił mięso, ale nie zrobił schabowych. Ta wieprzowina wręcz rozpływa się w ustach

Dodano: 
Rozbijanie schabu
Rozbijanie schabu Źródło: Shutterstock / Ekaterina43
Schab to nie tylko wszystkim znane kotlety w panierce. Z tego mięsa można zrobić inny klasyk polskiej kuchni. – Prawdziwy rarytasik! – mówi Jasiek Kuroń, który podzielił się przepisem w sieci.

Jasiek Kuroń to znany kucharz (syn Macieja), który chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Dania z mięsa to jedna z jego specjalności. Tym razem pokazał, jak robi bitki wieprzowe. – Klasyk polskiej kuchni, prawdziwy rarytasik! – mówi.

Jak zrobić bitki wieprzowe według Kuronia?

Przepis na bitki wieprzowe wymaga nieco cierpliwości, ponieważ mięso najpierw podsmażamy, a potem dusimy w bulionie z cebulą, czosnkiem i przyprawami taki jak liście laurowe i ziele angielskie. Ale po stokroć warto poświęcić ten czas: mięso wychodzi cudownie mięciutkie i aromatyczne.

Do zrobienia sosu możesz wykorzystać dowolny bulion: mięsny lub warzywny. W sklepach ze zdrową żywnością można czasem dostać dobrej jakości buliony w koncentracie, ale takie buliony, które mogą być potem bazą wielu zup czy sosów, można zrobić samemu. Ugotuj esencjonalny rosół lub wywar warzywny, a następnie zamroź w porcjach i korzystaj zawsze, kiedy jest taka potrzeba. Jeśli domowy bulion mocno odparujesz, można go wówczas mrozić w pojemniku na kostki lodu i używać niczym domowych kostek rosołowych.

Kuroń na koniec lekko zagęścił swój sos odrobiną mąki: ten prosty patent sprawia, że sosik ma apetyczną konsystencję i jest bardziej sycący.

Przepis: Bitki wieprzowe

Pyszne mięso według przepisu Jaśka Kuronia.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
553 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g schabu w plastrach
  • sól, pieprz czarny
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 750 ml bulionu
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaSchab rozbij, dopraw solą i pieprzem. Panieruj w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, tak aby mięso się tylko lekko zrumieniło. Zdejmij mięso z patelni.
  2. Duszenie bitek w sosiePokrój cebulę i wrzuć na tę samą patelnię z listkami laurowymi, zielem angielskim i pokrojonym czosnkiem. Smaż, aż cebula się zrumieni, połóż na wierzchu kawałki mięsa, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu godzinę. Po tym czasie zagęść sos odrobiną mąki rozmąconej w wodzie. Zagotuj i danie gotowe.

Jasiek Kuroń w mediach społecznościowych pokazał na krótkim filmie krok po kroku, jak przygotować takie bitki. Warto obejrzeć przed gotowaniem.

Z czym podawać bitki wieprzowe?

Bitki wieprzowe doskonale smakują w klasycznych połączeniach. Kuroń podał je z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Świetnie będą też smakowały z kaszą gryczaną albo kopytkami czy kluskami śląskimi.

Czytaj też:
Strzelczyk pokroił ziemniaki i zrobił danie, że palce lizać! Sekret to jeden wyrazisty dodatek
Czytaj też:
Kuroń przypomniał hit szkolnych stołówek. Jajka na obiad w tej wersji to majstersztyk

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje