Jasiek Kuroń to znany kucharz (syn Macieja), który chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Dania z mięsa to jedna z jego specjalności. Tym razem pokazał, jak robi bitki wieprzowe. – Klasyk polskiej kuchni, prawdziwy rarytasik! – mówi.
Jak zrobić bitki wieprzowe według Kuronia?
Przepis na bitki wieprzowe wymaga nieco cierpliwości, ponieważ mięso najpierw podsmażamy, a potem dusimy w bulionie z cebulą, czosnkiem i przyprawami taki jak liście laurowe i ziele angielskie. Ale po stokroć warto poświęcić ten czas: mięso wychodzi cudownie mięciutkie i aromatyczne.
Do zrobienia sosu możesz wykorzystać dowolny bulion: mięsny lub warzywny. W sklepach ze zdrową żywnością można czasem dostać dobrej jakości buliony w koncentracie, ale takie buliony, które mogą być potem bazą wielu zup czy sosów, można zrobić samemu. Ugotuj esencjonalny rosół lub wywar warzywny, a następnie zamroź w porcjach i korzystaj zawsze, kiedy jest taka potrzeba. Jeśli domowy bulion mocno odparujesz, można go wówczas mrozić w pojemniku na kostki lodu i używać niczym domowych kostek rosołowych.
Kuroń na koniec lekko zagęścił swój sos odrobiną mąki: ten prosty patent sprawia, że sosik ma apetyczną konsystencję i jest bardziej sycący.
Przepis: Bitki wieprzowe
Pyszne mięso według przepisu Jaśka Kuronia.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 553 w każdej porcji
Składniki
- 500 g schabu w plastrach
- sól, pieprz czarny
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 7 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 750 ml bulionu
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaSchab rozbij, dopraw solą i pieprzem. Panieruj w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, tak aby mięso się tylko lekko zrumieniło. Zdejmij mięso z patelni.
- Duszenie bitek w sosiePokrój cebulę i wrzuć na tę samą patelnię z listkami laurowymi, zielem angielskim i pokrojonym czosnkiem. Smaż, aż cebula się zrumieni, połóż na wierzchu kawałki mięsa, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu godzinę. Po tym czasie zagęść sos odrobiną mąki rozmąconej w wodzie. Zagotuj i danie gotowe.
Jasiek Kuroń w mediach społecznościowych pokazał na krótkim filmie krok po kroku, jak przygotować takie bitki. Warto obejrzeć przed gotowaniem.
Z czym podawać bitki wieprzowe?
Bitki wieprzowe doskonale smakują w klasycznych połączeniach. Kuroń podał je z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Świetnie będą też smakowały z kaszą gryczaną albo kopytkami czy kluskami śląskimi.
Czytaj też:
Strzelczyk pokroił ziemniaki i zrobił danie, że palce lizać! Sekret to jeden wyrazisty dodatekCzytaj też:
Kuroń przypomniał hit szkolnych stołówek. Jajka na obiad w tej wersji to majstersztyk