Zupa maślankowa to hit ze starej gazety. Jest tania i sycąca

Zupa maślankowa to hit ze starej gazety. Jest tania i sycąca

Dodano: 
Zupa maślankowa
Zupa maślankowa Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Zupa maślankowa to przepis, który znalazłam w starych wycinkach z gazet, które zbierała moja teściowa. To pomysł na tanią, a smaczną zupę.

Zupa z maślanki do tek pory kojarzyła mi się z chłodnikiem. A ten przepis to zupa maślankowa na ciepło, podana z ziemniakami i wędzonym boczkiem. To danie ekonomiczne i bardzo proste. Jeśli masz ugotowane ziemniaki (można wykorzystać gotowe), przygotowanie całego dania zajmie niewiele więcej niż kwadrans. Niestety nie znam dokładnego źródła przepisu, ponieważ zachował się sam wycinek bez wskazówki dotyczącej daty czy tytułu gazety.

Jak zrobić zupę z maślanki?

Zupa z maślanki to banalnie prosty bulion zrobiony jedynie z wody i maślanki zagęszczonej mąką (aby dobrze wymieszać maślankę z mąką, użyj rózgi do ubijania). Sekretem są dodatki: to ugotowane ziemniaki i wędzony boczek, które warto razem przesmażyć, dla wydobycia smaków. Gotową zupę polecam udekorować świeżym szczypiorkiem i posypać tartym, żółtym serem.

Przepis: Zupa maślankowa

Prosta i tania zupa z maślanki.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
593 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l wody
  • 1 l maślanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku

do podania:

  • 150 g tartego żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie zupyZagotuj wodę, maślankę wymieszaj z mąką. Dodaj maślankę do wody, mieszaj energicznie i gotuj kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Szykowanie dodatkówZiemniaki i boczek pokrój w kostkę. Zrumień boczek na patelni, dodaj ziemniaki i smaż chwilę wszystko razem.
  3. Serwowanie zupyNa talerze nakładaj ziemniaki z boczkiem, zalewaj zupą maślankową, posyp tartym, żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

W propozycjach na serwowanie zupy z gazetowego przepisu jest również opcja dodania do gorącej zupy masła, zamiast stopionego na patelni boczku. To wersja bezmięsna zupy z maślanki.

Inne pomysły na podanie zupy z maślanki

Zupa maślankowa dobrze komponuje się również z innymi dodatkami, które dodają jej smaku i sprawiają, że staje się pożywnym, sycącym daniem. Można ją podać np. z wędzoną rybą (łososiem wędzonym na ciepło lub wędzoną makrelą), można dodać do zupy także pokruszony wędzony twaróg.

Do zupy maślankowej doskonale pasują wszelkie zielone dodatki, takie jak drobno posiekany koperek natka pietruszki, ale też przesmażony na odrobinie masła, doprawiony solą i pieprzem por.

Zupę, zamiast ziemniaków, można też podawać z chrupiącymi grzankami.

Czytaj też:
Podsmażam trzy składniki i wybijam jajka. Ten obiad z patelni nie ma sobie równych
Czytaj też:
Nie uwierzysz, jak szybko znikają te naleśniki z mięsem. Sprawdź mój sprawdzony sposób