Wystarczą dwa składniki, aby zrobić ten szybki obiad za grosze. Przepis w 15 minut

Wystarczą dwa składniki, aby zrobić ten szybki obiad za grosze. Przepis w 15 minut

Dodano: 
Kiełbasa i pieczarki na obiad
Kiełbasa i pieczarki na obiad Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Pomysły na takie obiady zawsze warto mieć w zanadrzu: są tanie, szybkie i łatwe do zrobienia. Jednocześnie smaczne i sycące.

Nasza propozycja na szybki obiad za grosze to smażona kiełbasa i pieczarki, które można podać do ziemniaków, do pieczywa, ale też do ryżu czy makaronu. Składniki wystarczy pokroić i usmażyć na patelni. To dobry patent na obiad, kiedy masz ochotę na coś wyrazistego, smażonego i sycącego.

Jak zrobić kiełbasę i pieczarki do obiadu?

Patenty na to danie są dwa. Pierwszy (opisany w przepisie) to smażenie kiełbasy i pieczarek na osobnych patelniach. Jeśli najpierw wszystko pokroisz, możesz smażyć równolegle, wtedy wszystko pójdzie błyskawicznie. Do smażenia pieczarek dodajemy dodatkowo masło, które jest doskonałym nośnikiem smaku i pięknie skarmelizuje smażone plasterki pieczarek. Kiełbasę smażymy na odrobinie oliwy, ale jeśli to kiełbasa z dużą zawartością tłuszczu, można oliwę pominąć, bo z wędliny pod wpływem temperatury wytopi się tłuszcz.

Drugi patent to usmażenie wszystkiego na jednej patelni. Można po jednej stronie smażyć grzyby, po drugiej kiełbasę. Można też najpierw usmażyć kiełbasę, a potem wrzucić na tę samą patelnię pieczarki.

Jaką kiełbasę wybrać? W przepisie podajemy, że to cienkie kiełbaski (np. typu śniadaniowego), ale może to być dowolna kiełbasa do smażenia. Jeśli masz wątpliwości, którą wybrać, warto podpytać sprzedawcy na stoisku mięsnym. Z grubszych kiełbas może to być np. kiełbasa śląska.

Przepis: Kiełbasa i pieczarki z patelni

Prosty i tani pomysł na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 cienkie kiełbaski
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka ostrego keczupu lub innego sosu

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kiełbasekKiełbaski pokrój w plastry i wrzuć na patelnię na rozgrzaną łyżkę oleju. Smaż, aż się zrumienią. Dodaj keczup i wymieszaj wszystko.
  2. Smażenie pieczarekOczyszczone pieczarki pokrój w plastry i wrzuć na patelnię na rozgrzany olej. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj łyżkę masła i smaż jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem.

Jak podawać kiełbasę i pieczarki z patelni?

Zestaw kiełbasa i pieczarki świetnie pasuje do ziemniaków (mogą być też odsmażane, jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia, a jeśli zależy ci na czasie, także odsmażone ziemniaczki z marketu). W wersji ekspresowej podaj kiełbasę i pieczarki z pieczywem, albo ugotuj do nich makaron. Do takiego obiadu warto dodać warzywa. Tu idealnie pasują kiszonki, np. ogórki.

Czytaj też:
Do soczystej kapusty dodaj dwa zielone składniki. Ta surówka pasuje nie tylko do mięsnych dań
Czytaj też:
Pałki z kurczaka w tej marynacie smakują po mistrzowsku. To idealne mięso do obiadu