Pałki z kurczaka to mięso łatwo dostępne i lubiane. Dlatego, kiedy nie masz pomysłu na mięso do obiadu, warto sięgnąć właśnie po nie. Można je przygotować na wiele sposobów: ugotować, smażyć, dusić albo upiec. Nasza propozycja to pieczone pałki z kurczaka w ziołowej marynacie. Nie napracujesz się wiele, a efekt jest obłędnie pyszny. Ten przepis to praca najwyżej na 10 minut. Resztę robi za ciebie piekarnik.
Jak zrobić pałki z kurczaka w ziołowej marynacie?
Nasza marynata to proste połączenie oliwy, czosnku, natki pietruszki i tymianku. Marynata jest pełna aromatu i nada świeży, wyrazisty smak pałkom z kurczaka. Kurczak nie potrzebuje długiego leżakowania w marynacie, ponieważ to mięso szybko nabiera smaku, ale dobrze, jeśli dasz mu poleżeć co najmniej godzinę przed włożeniem do piekarnika.
Rada: mięso w ten sposób zamarynowane możesz również usmażyć na patelni albo upiec na grillu (w wersji na grilla również koniecznie zabierz plasterki cytryny, które doskonale podkręcają ziołowy smak marynaty i ułóż na ruszcie z pałkami).
Przepis: Ziołowe pałki z kurczaka
Pomysł na pieczone pałki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 464 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 cytryny
- sól, kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie pałekOliwę zmiksuj z czosnkiem i łyżką natki pietruszki. Dodaj suszony tymianek, sól, pieprz i wymieszaj. Natrzyj marynatą mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Pieczenie mięsaPałki przełóż do naczynia żaroodpornego. Cytrynę pokrój na plasterki i włóż je między mięso, posyp wszystko resztą pietruszki. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać ziołowe pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka pieczone w ziołowej marynacie to mięso idealne do obiadu. Podaj je np. z ryżem i świeżą surówką z ogórka lub kapusty pekińskiej albo z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z pomidorów i cebuli. Do pałek będą pasowały także frytki oraz delikatne kasze, np. kasza jaglana ugotowana na sypko.
Pałki z kurczaka mogą być też przekąską na ciepło podczas imprez (nie tylko przy grillu). Wówczas można do nich podać lekkie sałatki makaronowe czy sałatki z dodatkiem ryżu. Pałki dobrze smakują także podane z dobrym pieczywem.