Pałki z kurczaka w tej marynacie smakują po mistrzowsku. To idealne mięso do obiadu

Pałki z kurczaka w tej marynacie smakują po mistrzowsku. To idealne mięso do obiadu

Dodano: 
Ziołowe pałki z kurczaka
Ziołowe pałki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Elena Eryomenko
Pałki z kurczaka to pyszny i jednocześnie prosty do przygotowania dodatek do obiadu. Nasza propozycja to mięso pieczone w ziołowej marynacie.

Pałki z kurczaka to mięso łatwo dostępne i lubiane. Dlatego, kiedy nie masz pomysłu na mięso do obiadu, warto sięgnąć właśnie po nie. Można je przygotować na wiele sposobów: ugotować, smażyć, dusić albo upiec. Nasza propozycja to pieczone pałki z kurczaka w ziołowej marynacie. Nie napracujesz się wiele, a efekt jest obłędnie pyszny. Ten przepis to praca najwyżej na 10 minut. Resztę robi za ciebie piekarnik.

Jak zrobić pałki z kurczaka w ziołowej marynacie?

Nasza marynata to proste połączenie oliwy, czosnku, natki pietruszki i tymianku. Marynata jest pełna aromatu i nada świeży, wyrazisty smak pałkom z kurczaka. Kurczak nie potrzebuje długiego leżakowania w marynacie, ponieważ to mięso szybko nabiera smaku, ale dobrze, jeśli dasz mu poleżeć co najmniej godzinę przed włożeniem do piekarnika.

Rada: mięso w ten sposób zamarynowane możesz również usmażyć na patelni albo upiec na grillu (w wersji na grilla również koniecznie zabierz plasterki cytryny, które doskonale podkręcają ziołowy smak marynaty i ułóż na ruszcie z pałkami).

Przepis: Ziołowe pałki z kurczaka

Pomysł na pieczone pałki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
464 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 cytryny
  • sól, kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pałekOliwę zmiksuj z czosnkiem i łyżką natki pietruszki. Dodaj suszony tymianek, sól, pieprz i wymieszaj. Natrzyj marynatą mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Pieczenie mięsaPałki przełóż do naczynia żaroodpornego. Cytrynę pokrój na plasterki i włóż je między mięso, posyp wszystko resztą pietruszki. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ziołowe pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka pieczone w ziołowej marynacie to mięso idealne do obiadu. Podaj je np. z ryżem i świeżą surówką z ogórka lub kapusty pekińskiej albo z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z pomidorów i cebuli. Do pałek będą pasowały także frytki oraz delikatne kasze, np. kasza jaglana ugotowana na sypko.

Pałki z kurczaka mogą być też przekąską na ciepło podczas imprez (nie tylko przy grillu). Wówczas można do nich podać lekkie sałatki makaronowe czy sałatki z dodatkiem ryżu. Pałki dobrze smakują także podane z dobrym pieczywem.