Makaron z mięsem i marchewką to bardzo proste w przygotowaniu, przepyszne danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Tradycyjny przepis uwzględnia dodanie smażonej baraniny lub wołowiny, jednak ja robię tę potrawę z mięsem drobiowym, które jest gotowe raz-dwa i ma delikatny smak.
Jak zrobić domowy makaron z kurczakiem i marchewką?
Przygotowanie składników potrawy nie zabiera wiele czasu. Dzięki odpowiedniej organizacji pracy można przygotować sycący obiad lub kolację w około 45 minut. Domowy makaron robię zgodnie z tradycyjnym przepisem. Bardzo ważne jest, żeby dobrze wyrobić ciasto na makaron – im dłużej, tym lepiej. Ciasto na domowy makaron musi być elastyczne, jednolite i miękkie. Przed krojeniem można schłodzić ciasto w lodówce, ale w przypadku poniższego przepisu nie jest to konieczne, bo ciasto nie jest drobno krojone.
Porada: teoretycznie można zrobić domowy makaron z każdej mąki pszennej, jednak w praktyce najlepsza okazuje się bardzo drobno mielona mąka np. tortowa. Jeżeli chcesz, żeby twój makaron miał intensywny kolor, dodaj do ciasta szczyptę kurkumy.
Podczas przygotowywania ciasta na makaron mieszam smażące się dodatki, dzięki czemu nie tracę cennego czasu. Na patelnię kładę przyprawione mięso, a gdy się podsmaży, dorzucam cebulę i marchewkę.
Przepis: Makaron z kurczakiem i marchewką
Pyszny domowy makaron z delikatnym mięsem smakuje każdemu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Kirgiska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 589 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 1 żółtko
- 1 i 1/3 łyżki oleju roślinnego
- sól
Dodatkowo:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPierś kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój w kostkę lub paseczki. Pokrojone mięso oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie ciasta na makaronMąkę pszenną przesiej z solą na stolnicę. Dodaj całe jajka oraz żółtko i olej. Wymieszaj składniki i wyrób jednolite ciasto. Ciasto makaronowe powinno być zwarte i nie kleić się do dłoni. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 4 części. Każdą część ciasta uformuj w kulę i owiń folią spożywczą.
- Smażenie dodatkówNa klarowanym maśle (opcjonalnie oleju roślinnym lub oliwie z oliwek) obsmaż kawałki mięsa. Gdy kurczak się przyrumieni, dodaj cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę i smaż, aż warzywo zmięknie i nadmiar płynu odparuje. Dopraw dodatki solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie makaronuRozwałkuj każdą porcję ciasta na placek o grubości 2-3 mm i podziel go na grube paski, a następnie wykrój kwadraty lub romby. Gotowy makaron lekko oprósz mąką.
- Gotowanie makaronuGotuj domowy makaron partiami w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowany makaron odcedź z nadmiaru wody na sitku lub durszlaku.
- PodawaniePorcje ciepłego makaronu wykładam na talerze oraz dodaję gorące mięso z marchewką i cebulą. Możesz posypać potrawę posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, cebulką dymką lub kolendrą.
Jak modyfikować smak potrawy?
Smak dodatków do makaronu możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Moja rodzina lubi domowy makaron z kurczakiem i marchewką o łagodnym, lekko słodkawym smaku, ale danie doskonale smakuje również na ostro, z dodatkiem świeżej papryczki chili lub pieprzu cayenne oraz doprawione przyprawą curry.
Wskazówka: do potrawy możesz również dodać inne warzywa. Świetnie sprawdzą się m.in.: starty na tarce korzeń selera i pietruszki, seler naciowy, brokuły, czosnek i kolorowa papryka.
Czytaj też:
Z fileta z kurczaka i smacznych dodatków robię pożywną sałatkę. Jest dobra na przekąskę i kolacjęCzytaj też:
Uda z kurczaka w tej wersji smakują obłędnie. Natrzyj przyprawami i wstaw do piekarnika