Wykorzystuję gotowane ziemniaki i w mig robię obłędne placki na obiad. Pokochasz ten szybki przepis

Wykorzystuję gotowane ziemniaki i w mig robię obłędne placki na obiad. Pokochasz ten szybki przepis

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock
Już nie muszę ścierać surowych ziemniaków na placki ziemniaczane. Sięgam po dużo łatwiejszy przepis, a obiad wychodzi pyszny i błyskawicznie trafia na stół. Sprawdź mój patent na szybkie placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane kuszą chrupiącą skórką i znakomitym smakiem. Do tej pory nie kojarzyły mi się jednak z szybkim gotowaniem. Tarcie surowych ziemniaków było czasochłonne, ale warte poświęcenia, ponieważ rodzina przepada za tym chrupiącym i jednocześnie mięciutkim daniem. Placki ziemniaczane rozpływają się w ustach i raz-dwa znikają z talerzy.

Pewnego dnia postanowiłam ułatwić sobie pracę przy robieniu placków ziemniaczanych i wykorzystałam ugotowane warzywa z poprzedniego obiadu. W ten sposób znalazłam przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane. Teraz robię je w prosty i szybki sposób. Rodzina tak polubiła ten przepis, że często gotuję więcej ziemniaków i na drugi dzień wykorzystuję te, które zostały. Zobacz, jak łatwo zrobić placki z gotowanych ziemniaków.

Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?

Najczęściej używam ziemniaków, które zostały wcześniej z obiadu. W ten sposób nie marnuję żywności i mam pyszne placki. Ugotowane ziemniaki najczęściej ścieram na grubych oczkach tarki. Ale wykorzystuję też ziemniaki przepuszczone rzez praskę lub ugniecione łuczkiem. Dodaję do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijam jajko, wsypuję przyprawy i dokładam podsmażoną na złoty kolor cebulkę. Z masy ziemniaczanej formuję placki i smażę je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Danie nie ustępuje w smaku tradycyjnym plackom ziemniaczanym, a pozwala szybko przygotować pożywny obiad.

Przepis: Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Proste i szybkie danie na rodzinny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
179 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ugniatanie gotowanych ziemniakówUgotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz też ugnieść je tłuczkiem
  2. Łączenie składnikówDo ugniecionych ziemniaków wbij jajko, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dołóż podsmażoną i przestudzoną cebulkę, wsyp sól, pieprz i dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Smażenie placków ziemniaczanychZ masy ziemniaczanej uformuj kulki, rozgnieć na placki i smaż na gorącym oleju. Placki powinny mieć złoty lub rumiany kolor.

Jak podać placki ziemniaczane?

Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą smaczne i chrupiące. Zwykle podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Do placków ziemniaczanych pasuje też mięso w sosie pieczeniowym. Warto skosztować tego prostego i taniego dania z dodatkiem sosu grzybowego. Placki ziemniaczane w takim wydaniu nie mają sobie równych.

Czytaj też:
Ta wersja placków ziemniaczanych może cię zaskoczyć. Odkryj przepis na idealnie chrupiące danie
Czytaj też:
Znam prosty patent na puszyste placki ziemniaczane. Zdradziła mi go moja babcia