Jeśli ktoś pamięta czasy, kiedy gospodynie musiały się wykazać niemałą pomysłowością, aby z niczego nakarmić całą rodzinę, to pewnie nie raz i nie dwa jadł sos z kiełbasy lub w jeszcze bardziej ekonomicznej wersji: sos z parówek. To prosty, ale wyrazisty w smaku i sycący sos zagęszczany zasmażką, który doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami. Można go też zaserwować we wschodnim stylu i do ziemniaków z sosem dołożyć jeszcze kromkę chleba. Po takim posiłku nikt nie odejdzie głodny od stołu.
Jak zrobić sos z kiełbasą?
Do zrobienia sosu można wykorzystać najtańszą kiełbasę dobrą do smażenia (o polecenie takiej kiełbasy warto zapytać w sklepie mięsnym). Taka kiełbasa zwykle ma sporo tłuszczu, który wytapia się podczas smażenia, a mięso zyskuje rumianą, chrupiącą skórkę.
Aby sos miał odpowiednią konsystencję, jest zagęszczany zasmażką rozrobioną w bulionie. Może to być nawet bulion z kostki (dowolny) a w ostateczności także woda. Jeśli lubisz delikatniejsze, kremowe sosy, możesz dodać do całości 2-3 łyżki śmietany.
Ilość papryki ostrej w przepisie jest orientacyjna. Jeśli gustujesz w ostrzejszych smakach, dodaj tej przyprawy do sosu więcej. Jeśli unikasz pikantnych potraw, możesz zrobić sos tylko z papryką słodką.
Przepis: Sos z kiełbasą
Pomysł na dobry, tani obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1022 w każdej porcji
Składniki
- 2 kiełbasy do smażenia
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
na zasmażkę:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKiełbasę pokrój w grube plasterki, cebulę w piórka. Wrzuć kiełbasę na rozgrzaną na patelni niewielką ilość oliwy i smaż, aż zacznie puszczać tłuszcz i się rumienić. Dodaj cebulę i łyżeczkę masła i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj obie papryki.
- Robienie sosuNa osobnej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i rozcieraj, aż zacznie nabierać koloru. Dodawaj stopniowo bulion i mieszaj, aby sos nie miał grudek. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Bulion z zasmażką dodaj do kiełbasy i cebuli i gotuj wszystko razem jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
Gotowe danie można dodatkowo wzbogacić dowolną zieleniną, np. posiekaną drobno natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Jak podawać sos z kiełbasą?
Wersja z ziemniakami albo z ziemniakami i kromką chleba nie jest jedynym sposobem na zaserwowanie tego sosu. Sos z kiełbasą można także podać z kaszą (świetnie smakuje z kaszą gryczaną), ale też ryżem czy dowolnym makaronem.
Taki sos można również zajadać z plackami ziemniaczanymi albo polać nim kopytka czy bezmięsne pyzy.
Czytaj też:
Tanie i obłędnie smaczne danie z patelni. Ten ekspresowy obiad zachwyca wszystkichCzytaj też:
Weź pałki z kurczaka, ziemniaki i pieczarki. To prosty patent na tani obiad z piekarnika