Nie ma tu żadnego zagniatania, wyrabiania, ucierania, bo to nie jest klasyczne ciasto. Tu do tortownicy lub innej formy sypie się warstwami składniki, a potem wkłada wszystko do piekarnika i zapomina o szarlotce na 50 minut. To wtedy dzieje się cała magia: ułożone na wierchu masło topi się, przepływa przez wszystkie warstwy i łączy je w obłędnie pyszną całość. Ja ostatnio do swojej szarlotki sypanej dodałam skórkę pomarańczową i to był strzał w dziesiątkę.
Jak zrobić szarlotkę sypaną?
Najważniejsza zasada przy szarlotce sypanej: tu nic nie musi być idealne. Chodzi o to, aby naprzemiennie ułożyć w formie składniki, czyli sypać składniki suche i przekładać startymi jabłkami, a na koniec wszystko posypać wiórkami masła.
Robiąc tę szarlotkę, warto pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, nie należy ugniatać startych jabłek. Chodzi o to, aby warstwa startych owoców łatwo przepuściła topiące się masło. Ten przepis to szarlotka z aromatyczną nutą pomarańczy, ale jeśli wolisz, możesz dodatek skórki pomarańczowej pominąć (robiłam też kiedyś tę szarlotkę ze skórką cytrynową, ale pomarańczowa u mnie zdecydowanie wygrywa).
Przepis: Szarlotka sypana z pomarańczą
Prosty przepis na szarlotkę bez robienia ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 282 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g zmrożonego masła
- 8 jabłek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSuche składniki – mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon – dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny i dodaj skórkę otartą z pomarańczy. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Układanie warstwSuche składniki podziel na trzy części (np. przesyp do kubków lub misek). Pierwszą część wysyp równomiernie na spód formy. Wyłóż w miarę równą warstwą połowę jabłek. Na jabłka wysyp kolejną część suchych składników i wyłóż na nie połowę jabłek. Wysp na nie ostatnią część suchych składników. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj masło. Starte wiórki rozłóż równomiernie na wierchu ciasta.
- Pieczenie szarlotkiPiecz ciasto ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Krój, kiedy będzie dobrze schłodzone.
Jak podawać szarlotkę sypaną?
Szarlotkę sypaną trzeba dobrze schłodzić, aby ciasto zachowało swoją formę przy krojeniu (ale przyznaję, że ja często nie wytrzymuję i wtedy wyjadamy ciasto łyżkami). Idealnie, jeśli szarlotka jest serwowana na drygi dzień i spędzi noc w lodówce: jeśli masz cierpliwość i odrobinę silnej woli, bardzo polecam taką opcję.
Gotową szarotkę sypaną najlepiej podawać delikatnie oprószoną cukrem pudrem. Może to być również cukier puder wymieszany z odrobiną cynamonu.
Czytaj też:
Kulki mocy bez pieczenia w 15 minut. To pyszny deser, który doda ci energii na cały dzieńCzytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustach