Ta sycąca zupa jest u nas obowiązkowa w Nowy Rok. Robi się ją łatwo, a sekretem jest jedna przyprawa

Ta sycąca zupa jest u nas obowiązkowa w Nowy Rok. Robi się ją łatwo, a sekretem jest jedna przyprawa

Dodano: 
Grochówka
Grochówka Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Grochówka to u nas zupa, którą zawsze gotujemy w Nowy Rok. To za sprawą teściowej, dla której jedzenie grochu w pierwszy dzień roku jest zwyczajem, który ma zapewnić pomyślność. Mój przepis to wegańska grochówka, która jest lżejsza od tradycyjnej, a równie pyszna i sycąca.

Ta grochówka jest tak pyszna, że cały gar znika w jeden dzień i zajada się nią cała rodzina, nawet te osoby, które na co dzień jedzą mięso. Dzięki temu, że to wegańska grochówka bez dodatku tłustych, wędzonych mięs, jest ona lżejsza i zdrowsza, a jednocześnie syci i rewelacyjnie smakuje. Sekretem takiej grochówki jest dodatek papryki wędzonej.

Jak zrobić wegańską grochówkę?

Do zrobienia zupy najlepszy jest groch łuskany. Można go wcześniej namoczyć, ale jeśli wrzucisz do garnka od razu tylko przepłukany groch, też będzie dobrze (ja często tak robię). Aby zupa była naprawdę aromatyczna i smaczna, gotowanie zaczynam od przesmażenia na oleju warzyw oraz papryki wędzonej. Potem dorzucam resztę składników, wlewam wodę i daję się zupie spokojnie gotować. Chodzi o to, aby groch się rozpadł i zmiękł.

W przepisie nie podaję ilości wody: zawsze wlewam jej sporo, bo chcę mieć cały, duży gar zupy (wychodzi mi ok. 3 litrów).

Rada: często na koniec gotowania wykorzystuję prosty trik, który sprawia, że zupa ma przyjemną, aksamitną konsystencję. Dwie spore chochle zupy miksuję blenderem i z powrotem wlewam do garnka.

Przepis: Grochówka

Sycąca zupa warzywna.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
103 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 4 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówGroch opłucz, warzywa obierz i pokrój.
  2. Gotowanie zupyNa dnie dużego garnka rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę, dodaj paprykę wędzoną i smaż wszystko chwilę, dodaj pokrojoną cebulę i smaż jeszcze ok. minuty. Zalej wszystko wodą, dodaj groch, pokrojone ziemniaki, pokrojony por, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj zupę, aż groch będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.

Zupę można jeść od razu, ale najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki idealnie się przegryzą. Grochówkę można podawać z bułką lub kromką dobrego chleba.

Grochówka w wersji z mięsem

Jeśli wśród domowników są osoby, które koniecznie chcą mieć kawałki mięsa w grochówce, można je dodać już do talerza. Wówczas pokrój wędzone wędliny (np. boczek, szynkę, kiełbasę), przesmaż na złoto na patelni, aż tłuszcz się zacznie lekko wytapiać i razem z tłuszczem dodawaj do talerzy.

Czytaj też:
To najzdrowsza i najlepsza sałatka na domówki. Przepis mam od przyjaciółki
Czytaj też:
Panierowane pieczarki podaję jako przekąskę. Wyśmienicie smakują z lekkim i aromatycznym sosem