Ćwiartki to najtańsza część kurczaka. W sumie od ud różnią się niewiele. Zawierają tylko trochę więcej kości i często kuper. Elementy te możecie usunąć i w prosty sposób zamienić ćwiartki w eleganckie uda, jednak nie jest to konieczne. Konieczne jest natomiast odpowiednie przyprawienie mięsa. A gdy postoi trochę w aromatycznej marynacie, ćwiartki wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż będą miękkie.
Proste zestawy przyprawowe do mięsa z kurczaka
Mięso z kurczaka ma delikatny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z różnymi przyprawami. Można je przyprawić np.:
- ziołami (bazylią, oregano, tymiankiem), czosnkiem i sokiem z cytryny,
- imbirem, czosnkiem, sosem sojowym i miodem,
- wędzoną papryką, chili, oregano, kuminem, czosnkiem i sokiem z limonki,
- curry, czosnkiem i ostrą papryką,
- musztardą, miodem, papryką słodką i ostrą.
Jak przygotować ćwiartki z kurczaka?
Ostatnio mnie i mojej rodzinie posmakował kurczak z marynaty na bazie jogurtu naturalnego, czosnku, curry i soku z cytryny. Jej dopełnieniem jest oczywiście sól i pieprz. Mięso obtaczam w marynacie i wstawiam przynajmniej na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie trzeba je nieco ocieplić, ułożyć na blasze z piekarnika i upiec.
Przepis: Pieczone ćwiartki z kurczaka
Ćwiartki z kurczaka pieczone w jogurtowej marynacie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- ostra mielona papryka
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaĆwiartki kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą i pieprzem. Do jogurtu dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawę curry, trochę mielonej papryki i sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj, marynatą posmaruj mięso, odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Pieczenie ćwiartekĆwiartki z kurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać pieczone ćwiartki z kurczaka?
Do pieczonych ćwiartek z kurczaka zwykle serwuję pieczone ziemniaki. By je przygotować, ziemniaki obieram, kroję w talarki i mieszam z olejem. Rozkładam je na drugiej blasze z piekarnika i wstawiam mniej więcej wtedy, gdy kurczakowi zostanie 40 minut pieczenia. Dzięki temu w tym samym czasie wyjmuję z piekarnika gotowe mięso i pyszny dodatek. Do tego zestawu wystarczy podać np. zieloną sałatę z dodatkami i pyszny obiad, jak z restauracji gotowy.
Czytaj też:
Pierś z kurczaka szybko smażę i podaję z makaronem i aksamitnym sosem. To danie lubi cała rodzinaCzytaj też:
Najłatwiejsza surówka, jaką robiła moja babcia, smakuje każdemu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa