Serio dodajesz majonez do ciasta? – może ktoś zapytać. Odpowiadaj: Oczywiście! Dla wielu osób ten dodatek może być zaskoczeniem, ale to właśnie on sprawia, że ciasto ma niezwykle przyjemną i apetyczną konsystencję. I od razu uprzedzamy: w gotowym wypieku smak majonezu nie jest wyczuwalny.
Jak zrobić ciasto majonezowe z jabłkami?
Przygotowanie tej szarlotki zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Musisz obrać jabłka i pokroić je na kawałki. Może to być kostka, mogą być plasterki. Najważniejsza zasada: nie musi być idealnie. W naszym przepisie mieszamy jabłka z cynamonem, dzięki temu ciasto nabiera wyjątkowego aromatu, ale można też zrobić inaczej i delikatnie oprószyć wierzch ciasta cynamonem przed włożeniem go do piekarnika.
Samo ciasto robi się łatwo i szybko. Najpierw zmiksuj jajka z cukrem, tu poświęć na to nawet 2-3 minuty, masa ma być bardzo puszysta i jaśniutka. Potem dodaj resztę składników, wymieszaj i gotowe do pieczenia. Do ciasta możesz dodać dowolny majonez, dobrze, aby był gęsty. Majonez zastępuje tu tłuszcz, który jest w przepisach na tradycyjne szarlotki.
Ciasto możesz aromatyzować w dowolny sposób, my proponujemy cukier wanilinowy, ale może to być także olejek migdałowy czy skórka otarta z pomarańczy.
Przepis: Ciasto majonezowe z jabłkami
Prosty przepis na ciasto z jabłkami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 443 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek rozmiar
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaJabłka obierz i pokrój w kostkę lub plasterki, wymieszaj z cynamonem. Całe jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj jabłka i wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do foremki i piecz ok. 55 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ważne: ciasto powinno dobrze ostygnąć po upieczeniu, wtedy będzie się idealnie kroić.
Jak podawać ciasto majonezowe z jabłkami?
Ta szarlotka doskonale smakuje z filiżanką mocnej kawy czy kubkiem ulubionej herbaty. Samo ciasto nie potrzebuje już żadnych dodatków, możesz je przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. To idealne ciasto na niedzielę, na rodzinne spotkanie, ale też na co dzień, jeśli lubisz do popołudniowej herbaty zjeść kawałek dobrego, domowego ciasta.
Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementyCzytaj też:
Do szarlotki dodaję płatki owsiane i nietypowe słodzidło. To mój patent na zdrowe i smaczne ciasto