Ten patent na ciasto majonezowe jest genialny. Szarlotka wychodzi puszysta i wilgotna

Ten patent na ciasto majonezowe jest genialny. Szarlotka wychodzi puszysta i wilgotna

Dodano: 
Ciasto majonezowe z jabłkami
Ciasto majonezowe z jabłkami Źródło: Shutterstock / larik_malasha
To nie jest zwykła szarlotka. To ciasto z jabłkami kryje w sobie nietypowy składnik, czyli majonez. Przygotowanie ciasta jest dziecinnie łatwe.

Serio dodajesz majonez do ciasta? – może ktoś zapytać. Odpowiadaj: Oczywiście! Dla wielu osób ten dodatek może być zaskoczeniem, ale to właśnie on sprawia, że ciasto ma niezwykle przyjemną i apetyczną konsystencję. I od razu uprzedzamy: w gotowym wypieku smak majonezu nie jest wyczuwalny.

Jak zrobić ciasto majonezowe z jabłkami?

Przygotowanie tej szarlotki zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Musisz obrać jabłka i pokroić je na kawałki. Może to być kostka, mogą być plasterki. Najważniejsza zasada: nie musi być idealnie. W naszym przepisie mieszamy jabłka z cynamonem, dzięki temu ciasto nabiera wyjątkowego aromatu, ale można też zrobić inaczej i delikatnie oprószyć wierzch ciasta cynamonem przed włożeniem go do piekarnika.

Samo ciasto robi się łatwo i szybko. Najpierw zmiksuj jajka z cukrem, tu poświęć na to nawet 2-3 minuty, masa ma być bardzo puszysta i jaśniutka. Potem dodaj resztę składników, wymieszaj i gotowe do pieczenia. Do ciasta możesz dodać dowolny majonez, dobrze, aby był gęsty. Majonez zastępuje tu tłuszcz, który jest w przepisach na tradycyjne szarlotki.

Ciasto możesz aromatyzować w dowolny sposób, my proponujemy cukier wanilinowy, ale może to być także olejek migdałowy czy skórka otarta z pomarańczy.

Przepis: Ciasto majonezowe z jabłkami

Prosty przepis na ciasto z jabłkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
443 w każdej porcji

Składniki

  • 5 jajek rozmiar
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJabłka obierz i pokrój w kostkę lub plasterki, wymieszaj z cynamonem. Całe jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj jabłka i wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do foremki i piecz ok. 55 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ważne: ciasto powinno dobrze ostygnąć po upieczeniu, wtedy będzie się idealnie kroić.

Jak podawać ciasto majonezowe z jabłkami?

Ta szarlotka doskonale smakuje z filiżanką mocnej kawy czy kubkiem ulubionej herbaty. Samo ciasto nie potrzebuje już żadnych dodatków, możesz je przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. To idealne ciasto na niedzielę, na rodzinne spotkanie, ale też na co dzień, jeśli lubisz do popołudniowej herbaty zjeść kawałek dobrego, domowego ciasta.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Do szarlotki dodaję płatki owsiane i nietypowe słodzidło. To mój patent na zdrowe i smaczne ciasto

Źródło: smaki.pl