To danie kosztuje grosze, a wygląda jak z restauracji. Można je podać do obiadu, może też być przekąską

To danie kosztuje grosze, a wygląda jak z restauracji. Można je podać do obiadu, może też być przekąską

Dodano: 
Wątróbka w jabłkach
Wątróbka w jabłkach Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Wątróbka drobiowa z jabłkami to klasyka gatunku. My dziś jednak proponujemy, aby przygotować i podać ją w zupełnie inny sposób.

Wątróbka drobiowa to jeden z najtańszych produktów na stoiskach mięsnych. Można z niej wyczarować pasztety czy dodać do wytrawnych placków, ale przede wszystkim usmażyć i podać do obiadu. Wiele osób do smażenia wątróbki dodaje cebulę i kawałki jabłka. To jedna z najpyszniejszych wersji. Nasz przepis nieco ją modyfikuje, ponieważ jabłka są pieczone i faszerowane smażoną wątróbką. To proste i bardzo efektowne.

Jak zrobić wątróbkę w jabłkach?

To jest wątróbka z jabłkami, a dokładnie wątróbka w jabłkach. Chodzi o to, aby wątróbką nafaszerować upieczone już jabłuszka. Jabłka można piec bez żadnych dodatków, chodzi o to, aby nieco zmiękły i można było łatwo wydrążyć z nich gniazda nasienne (należy jednak zostawić możliwie dużo miąższu). Wątróbkę się smaży z cebulką, a potem nakłada do jabłek niczym do miseczek. Jabłka można wypełnić po same brzegi, a żeby było to łatwiejsze, samą wątróbkę można pokroić na mniejsze kawałki.

Przy samym smażeniu wątróbki warto pamiętać o podstawowej zasadzie: wątróbkę soli się na końcu. Dzięki temu pozostanie idealnie miękka.

Przepis: Wątróbka w jabłkach

Efektowny pomysł na wątróbkę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jabłekJabłka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut, aż zaczną mięknąć (jednak nie powinny się rozpadać).
  2. Smażenie wątróbkiWątróbkę obtocz w mące, cebulę posiekaj. Smaż wątróbkę na rozgrzanej oliwie, dodaj cebulę, masło i smaż wszystko razem. Na koniec smażenia dopraw wszystko solą i pieprzem.
  3. Faszerowanie jabłekZ jabłek zetnij górę i łyżeczką wydrąż środki. Napełnij je wątróbką, cebulą, przykryj resztą jabłka i podawaj.

Jak podawać wątróbkę z jabłkami?

Wątróbkę w jabłkach można podać do obiadu. Doskonale pasuje do pieczonych z ziołami ziemniaczków. Do takiego zestawu nie trzeba już podawać surówki. Tę rolę spełnia jabłko.

Sama wątróbka z jabłkami może też być przystawką czy pyszną przekąską na ciepło zjedzoną w ciągu dnia. Idealnie się też sprawdzi na przyjęciach. Smakuje rewelacyjnie podana z chrupiącymi kromkami chleba przesmażonymi wcześniej na maśle. W wersji odświętnej podaj jabłka z wątróbką na dużym półmisku wyścielonym zielenią, np. listkami rukoli abo roszponki. Posyp je pestkami granatu czy suszoną żurawiną, możesz także dorzucić garść orzechów włoskich.

Czytaj też:
Polacy są zaskoczeni, kiedy próbują tego tortu. Przepis dostałam od znajomej Ukrainki
Czytaj też:
Patent szefa kuchni na doskonałą wątróbkę. Ta przekąska była hitem na rodzinnym przyjęciu