Mało pracy, a efekt jak z restauracji. Ten genialny przepis na kalafior mam od zawodowego kucharza

Mało pracy, a efekt jak z restauracji. Ten genialny przepis na kalafior mam od zawodowego kucharza

Dodano: 
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Stek z kalafiora to zawsze dobry pomysł: niezależnie od tego, czy jesteś wege, czy uwielbiasz soczyste, mięsne steki. Sprawdzony przepis dostałam od znajomego kucharza.

Lubię obserwować, jak gotują zawodowi kucharze, bo ich pomysły są często genialne, a proste. Stek z kalafiora robię zawsze z przepisu, który dał mi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który teraz prowadzi własną szkołę gotowania. Taki stek z kalafiora można zaserwować na wiele sposobów, a popularne warzywo przygotowane w ten sposób smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Jak zrobić dobry stek z kalafiora?

Leszek Wodnicki dał mi kilka ważnych rad, dzieki którym stek ma idealną chrupkość i jest niezwykle aromatyczny. Kucharz podkreślił, aby przede wszystkim nie kroić kalafiora zbyt cienko. Co to dokładnie oznacza? 3-4 cm to minimum. Chodzi o to, aby gotowy stek z kalafior był lekko chrupiący. Kalafior to warzywo, które można jeść nawet na surowo, więc krójcie grube steki bez obaw.

Kalafior w tym przepisie jest najpierw podsmażany na złoto a dopiero potem pieczony. Wstępne podsmażenie na oliwie i maśle sprawia, że jest wyjątkowo aromatyczny.

Przepis: Stek z kalafiora

Pomysł na warzywny stek według przepisu Leszka Wodnickiego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
238 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kalafioraPokrój kalafior w poprzek na steki grubości ok. 3 cm. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni razem z masłem. Smaż stek kalafiorowy z obu stron na złoty kolor, a następnie umieść go na papierze do pieczenia na blasze.
  2. Pieczenie kalafioraKalafior dopraw solą, pieprzem i dodaj gałązki tymianku oraz rozgniecione ząbki czosnku, a następnie piecz przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kalafior ma być upieczony, ale nie może być miękki.

Jak podawać stek z kalafiora?

U Leszka Wodnickiego miałam możliwość próbować stek z kalfiora w wydaniu wręcz restauracyjnym, ale łatwym do zrobienia w domu. Kucharz przygotował zielone puree z cukinii i bazylii na którym położył steki. Całość posypał chrupiącą panierką panko przesmażoną wcześniej z ziołami.

Ja bardzo lubię stek z kalafiora podany z na liściach szpinaku lub rukoli z dodatkiem prostych, jogurtowych sosów (np. czosnkowego, wówczas dodaje do niego też upieczony z kalafiorem czosnek) albo aromatycznego pesto. Ale taki warzywny stek to również świetny pomysł na tradycyjny obiad, ale w wersji wege. Do kalafiora wystarczy podać ciemniaczki z koperkiem oraz ulubiona surówkę. Doskonale pasuje tu także kapusta kiszona.

Czytaj też:
To mój najlepszy pomysł na opieńki. Marynowane grzyby mogą się schować
Czytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z brokułami, serem i prostym sosem. Ten szybki obiad w mig znika z talerzy

Źródło: smaki.pl, odzywianie.wprost.pl