Goście nie mogli uwierzyć, że tę przekąskę zrobiłam ze składników na lasagne. Ten patent to hit

Goście nie mogli uwierzyć, że tę przekąskę zrobiłam ze składników na lasagne. Ten patent to hit

Dodano: 
Mini lasagne bolognese
Mini lasagne bolognese Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Przekąska przypominająca lasagne bolognese bardzo spodobała się moim gościom. Jej zrobienie chwilę mi zajęło, ale ten smak wart jest wysiłku. Spróbuj koniecznie.

Minilasagne bolognese to prosta w przygotowaniu przekąska z makaronem, która olśnisz swoich gości. Przepis wpadł mi w oko już jakiś czas temu, ale po raz pierwszy zrobiłam ją dopiero z okazji urodzin męża. Trochę czasu na gotowaniu spędziłam, ale przy odpowiednim planowaniu da się przygotować ten przysmak w mniej więcej pół godziny. Warto, bo smakuje i wygląda fantastycznie.

Jak zrobić mini lasagne bolognese?

Jeśli nie masz pod ręką gotowego sosu bolognese, na zrobienie przekąski z makaronem zarezerwuj sobie około 2 godzin. Mięso z dodatkami trzeba dłużej poddusić, by zmiękło i nabrało aromatu. Gdy uporasz się z farszem, reszta pójdzie już sprawnie. Będziesz bowiem potrzebowała tylko wypełnić dołki formy na muffiny ugotowanymi płatami lasagne oraz dodatkami i zapiec je w piekarniku. Piękny zapach w domu gwarantowany.

Przepis: Mini lasagne bolognese

Znakomita przekąska z makaronu i pysznego sosu, która zachwyciła moich gości.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

Na przekąskę:

  • 500 g makaronu lasagne
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos boloński:

  • 250 g mielonego mięsa mielonego
  • 70 g boczku
  • 1 mała cebula
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego czosnku
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosu bolońskiegoNa rozgrzanej patelni zrumień pokrojony w kostkę boczek. Dodaj oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć jeszcze mięso mielone i je obsmaż. Gdy zmieni kolor na lekko brązowy, zalej wszystko bulionem. Dodaj passatę oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw czosnkiem, odrobiną soli i pieprzem i duś przez 90 minut.
  2. Uszykowanie makaronu lasagnePłaty makaronu ugotuj al dente, korzystając z instrukcji na opakowaniu. Ostudź je lekko, układając z zachowaniem odstępów na ściereczce kuchennej. Następnie wypełnij nimi posmarowane wcześniej oliwą z oliwek dołki w formie na muffiny.
  3. Pieczenie mini lasagne bologneseDo każdej z makaronowych łódeczek włóż porcję sosu bolońskiego. Posyp ją startym na tarce serem żółtym. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut (w trybie góra-dół). Po upieczeniu mini wyjmij przekąski z formy na muffiny i odstaw na 5 minut, by lekko zastygły.

Jak podać prostą przekąskę z makaronem?

Po lekkim przestudzeniu mini lasagne bolognese możesz już serwować gościom. Będą się lepiej prezentowały, jeśli posypiesz je posiekaną natką pietruszki lub udekorujesz listkami bazylii. Ja lubię jeszcze oprószyć je grubo zmielonym pieprzem. Znajomi podczas urodzinowego przyjęcia poprosili mnie o podanie jogurtu naturalnego — też dobrze podkreślał smaki.

Wskazówki dotyczące mini lasagne bolognese

Pyszną przekąskę z makaronem możesz wzbogacić o sos beszamelowy. Zmniejsz wtedy ilość użytego sera żółtego i rozważ uformowanie warstw w minilasagne bolognese.

Sos bolognese w tym przepisie nie zawiera dwóch oryginalnie dodawanych składników, czyli marchewki i selera naciowego. Pominęłam je celowo, gdyż większość moich gości nie przepada za tymi warzywami. Ty możesz ich użyć. Dodaj je na początku gotowania farszu wraz z cebulą.

Do pieczenia minilasagne bolognese polecam wykorzystanie silikonowej formy do muffinek. Metolowa też się sprawdzi, lecz nieco trudniej wyjąć z niej gotową przekąskę z makaronem.

Czytaj też:
Podduszam mięso i dodaję suchy makaron. Lasagne z patelni to pomysł na pyszny, szybki obiad
Czytaj też:
Przekładam liście młodej kapusty farszem i piekę. To najpyszniejsze lasagne, jakie jadłam