Ryż i groszek to połączenie smaczne, ładne, a do tego tanie. Podstawowa wersja tego dania może być śmiało zaserwowana na kolację. Część takiego ryżu z groszkiem możesz też spakować kolejnego dnia jako posiłek do pracy.
Jak zrobić ryż z groszkiem?
To nieco oszukana i szybsza wersja klasycznego risotto, bo można tu wykorzystać zwykły ryż. Chodzi o to, aby ugotować go z mrożonym groszkiem (ale w wersji ekspresowej można wykorzystać równie groszek z puszki, jednak wówczas danie będzie miało inny smak). Ważne, aby nie nalać zbyt dużo wody, ponieważ podczas gotowania powinna całkowicie odparować. Smaki ryżu i groszku podbijają dodatki: masło oraz duża ilość natki pietruszki i tarty parmezan.
Przepis: Ryż z groszkiem
Aromatyczny ryż z dodatkami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 408 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ryżu
- 200 g mrożonego groszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż zalej osoloną wodą i gotuj ok. 10 minut. Dodaj groszek i gotuj kolejne 10 minut. Woda powinna zupełnie odparować.
- Szykowanie daniaDo ryżu dodaj masło, parmezan, posiekaną takę pietruszki. Wymieszaj wszystko.
Do ryżu można dodać także inne ulubione dodatki. Może to być seler naciowy, kolorowa papryka, ale też dodatki mięsne, np. pokrojona w kostkę wędzona szynka.
Jak podawać ryż z groszkiem?
Ryż z groszkiem możesz zjeść jako samodzielne danie. Możesz go też zaserwować jako nietypowy dodatek do obiadu. Świetnie sie sprawdzi jako dodatek do dań z drobiu, np. pieczonych filetów z piersi kurczaka, sznycli drobiowych czy drobiowego gulaszu. Do ryżu z groszkiem pasują również ryby. Zaserwuj go z pieczonym dorszem, albo smażonym z odrobiną masła sandaczem. W takiej wersji skrop ryż i rybę świeżym sokiem z cytryny.
Jeśli zostanie ci ryż z groszkiem, możesz również wykorzystać go do zrobienia prostej zapiekanki: dodaj do ryżu odrobinę bulionu, przykryj wszystko sporą ilością tartego, żółtego sera (np. cheddar lub gouda) i zapiecz w temperaturze 190 stopni, aż ser się rozpuści. W wersji zapiekankowej do ryżu można dodać również kawałki mięsa, które zostały z obiadu (np. kawałki pieczonego kurczaka albo karkówki).
Czytaj też:
Gdy brakuje czasu lub chęci do gotowania, wrzucam na patelnię dwa składniki. To najlepszy ekspresowy obiadCzytaj też:
Ta panierka to moje ostatnie odkrycie. Obtaczam w niej kotleciki z chudego mięsa. Przepis, że palce lizać