Ta panierka to moje ostatnie odkrycie. Obtaczam w niej kotleciki z chudego mięsa. Przepis, że palce lizać

Ta panierka to moje ostatnie odkrycie. Obtaczam w niej kotleciki z chudego mięsa. Przepis, że palce lizać

Dodano: 
Kotlety w panierce z wiórków kokosowych
Kotlety w panierce z wiórków kokosowych Źródło: Shutterstock / Naporitan
Kotlety w panierce z wiórków kokosowych są tak pyszne, że nie sposób się im oprzeć. Zrobiłam z ciekawości, a teraz rodzina się ich domaga. Musisz spróbować.

Kotlety w panierce z wiórków koksowych to ostatni hit w moim domu. Skusiłam się na przygotowanie polędwiczki wieprzowej – mięsa, które dotychczas omijałam, ze względu na fakt, że nie wiedziałam jak je zrobić, by go nie przesuszyć. Wiedziałam, że jest zdrowe — bo w przeciwieństwie do innych kawałków wieprzowiny jest stosunkowo chude — ale dopiero receptura z udziałem wiórków kokosowych tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam dać mu szansę. Wyszło rewelacyjnie, a pracy wcale nie było tak dużo.

Jak zrobić kotlety w panierce z wiórków kokosowych?

Wykonanie kotletów w pysznej panierce z wiórków koksowych niewiele różni się od przygotowania klasycznych schabowych. Zamiast bułki tartej bierzesz wiórki kokosowe, a schab podmieniasz na delikatniejszą i znacznie zdrowszą polędwiczkę wieprzową. Kolejno zatem porcjujesz mięso, rozbijasz je i doprawiasz, a następnie obtaczasz w mące pszennej, roztrzepanych jajkach, wiórkach kokosowych i smażysz. Jest prosto i pysznie.

Przepis: Kotlety w panierce z wiórków kokosowych

Pyszne kotlety z polędwiczki wieprzowej, które posmakują całej rodzinie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaPolędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Panierowanie kotletówW trzech naczyniach przygotuj składniki do panierowania, czyli mąkę pszenną, roztrzepane jajka oraz wiórki kokosowe. Plastry mięsa obtocz kolejno w mące, jajkach i wiórkach kokosowych, dokładnie dociskając te ostatnie.
  3. Smażenie kotletów w wiórkach kokosowychNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim opanierowane mięso, ustawiając średnią moc kuchenki. Zdejmuj, gdy będzie rumiane z obu stron.

Jak podawać kotlety z polędwiczki wieprzowej?

Kotlety panierce z wiórków koksowych podałam z surówką z marchewki i pomarańczy oraz ugotowanym na sypko ryżem. Bliscy byli wręcz zachwyceni taką kompozycją i pytali, kiedy jeszcze raz przygotuję to danie. Do kotletów z polędwiczki wieprzowej możesz jednak dobrać bardziej klasyczne przysmaki takie jak tłuczone ziemniaki i buraczki zasmażane. Połączenie kokosa i buraka jest może nietypowe, ale znam je dobrze i uważam za trafione.

Inne warianty panierki z wiórkami kokosowymi

Podany przepis na kotlety z polędwiczki wieprzowej w nietuzinkowej panierce możesz modyfikować wedle uznania. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze potrawy, dodaj do wiórków kokosowych nieco ostrej papryki w proszku. Możesz też oprószyć tą przyprawą mięso. Ciekawą opcją będzie też użycie curry. Połączenie orientalnej mieszanki przypraw i kokosa pojawia się w kuchni azjatyckiej nierzadko, a moim zdaniem jest też trafione. To jednak opcja dla osób lubiących naprawdę wyraziste smaki.

Czytaj też:
Te szybkie i pyszne kotlety biją schabowe na głowę. Spróbuj, a też je pokochasz!
Czytaj też:
Przepis na te kotlety mam od teściowej. Są zdrowe, a moja rodzina się nimi zajada

Źródło: Smaki.pl