Uwielbiam proste patenty na szybkie dania, a ten jest jednym z moich ulubionych. Kiedyś nie przepadałam za gotowymi mieszankami przypraw, ale torebkę przyprawy gyros kupiłam lata temu w zestawie przypraw na promocji. Zamiast do mięsa, wsypałam ją do ziemniaków, które usmażyłam. Od tamtej pory przyprawa gyros na stałe zagościła w mojej kuchennej szufladzie, a smażone ziemniaki w tej wersji uwielbia cała moja rodzina.
Jak zrobić smażone ziemniaki z przyprawą gyros?
Ja najbardziej lubię smażone ziemniaki wcześniej ugotowane. Mogą to być także ziemniaki w mundurkach (nie lubię obierania surowych ziemniaków, więc jeśli też należysz do tej grupy, wybierz ziemniaki z cienką skórką, której nie trzeba obierać). Ziemniaki powinny być ostudzone. Wystarczy wtedy pokroić je w dowolny sposób (łódeczki, kostkę, połówki, talarki) i usmażyć z przyprawą na patelni.
Takich ziemniaków nie trzeba już dodatkowo solić. Zwróć uwagę na skład gotowej przyprawy: najczęściej jest w niej sól. Oprócz tego w gotowych mieszankach gyros jest zwykle papryka, kolendra, chili, rozmaryn, oregano czy pieprz.
Przepis: Ziemniaki z przyprawą gyros
Prosty pomysł na podsmażane ziemniaki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki przyprawy gyros
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówZiemniaki pokrój na mniejsze kawałki lub w grube plastry. Dodaj przyprawę i wymieszaj.
- Smażenie ziemniakówZiemniaki smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Jak podawać smażone ziemniaki z przyprawą gyros?
Ja często traktuję takie ziemniaki jako samodzielne danie, ale oczywiście są one rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Pasują zarówno do mięs, jak i do wegetariańskich potraw. Możesz je zaserwować np. z pieczonymi warzywami albo chrupiącym sznyclem z bakłażana. Takie ziemniaczki można też uszykować na ruszcie grilla i podawać razem z szaszłykami, karkówką z rusztu czy grillowanymi filetami z kurczaka.
Do ziemniaków z przyprawą gyros doskonale pasują różnego rodzaju sosy na bazie jogurtu (np. czosnkowy lub koperkowy), ale też keczup czy inne sosy z pomidorów albo z papryki.
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchniCzytaj też:
Tak podane purée ziemniaczane robi za cały obiad. Wymyśliłam je, gdy nie miałam ochoty na zakupy