Naleśniki z tym nietypowym farszem są doskonałe na obiad i kolację. To danie za grosze

Naleśniki z tym nietypowym farszem są doskonałe na obiad i kolację. To danie za grosze

Dodano: 
Naleśniki z ziemniakami
Naleśniki z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Cesarz
Naleśniki z farszem z ziemniaków pierwszy raz jadłam u mojej przyjaciółki Ukrainki. Byłam zaskoczona takim nadzieniem, ale okazało się strzałem w dziesiątkę.

Wszystko zaczęło się od wspólnego lepienia pierogów, na które czasem się umawiam z moją przyjaciółką z Ukrainy. Jest mistrzynią w wymyślaniu farszów. To ona podpowiedziała mi, że pierogi można nadziewać ziemniakami z koperkiem, a potem tak samo zaskoczyła mnie naleśnikami z ziemniaczanym nadzieniem. To danie proste, bardzo tanie i obłędnie smaczne.

Jak zrobić naleśniki z ziemniakami?

W przepisie podaję wam proporcje na ciasto naleśnikowe, które mam sprawdzone od lat. Ale jeśli masz swój przepis na naleśniki (albo np. robisz naleśniki bezglutenowe czy wegańskie) – możesz same placki usmażyć tak jak zawsze, bo sekretem tego dania jest ziemniaczany farsz. Nadziewa się nim naleśniki dokładnie tak samo, jak każdym innym farszem: można je zwinąć w rulon, złożyć w kopertę czy trójkąty. Farsz mojej przyjaciółki to gotowane ziemniaki z dodatkiem cebulki i koperku.

Przepis: Naleśniki z ziemniakami

Naleśniki z prostym farszem z ziemniaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
779 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • szczypta soli

na farsz:

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta naleśnikowegoWszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj w misce i odstaw na ok. 20-30 minut.
  2. Robienie farszuKoperek drobno posiekaj. Cebulę pokrój drobno i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj całą zawartość patelni do ziemniaków, ubij wszystko i dodaj koperek.
  3. Smażenie i nadziewanie naleśnikówNaleśniki smaż na rozgrzanej patelni (posmarowanej odrobiną oleju). Na gotowe placki kładź farsz i zawijaj.

Do ziemniaczanego farszu można również dodać inne składniki. Farsz świetnie smakuje z posiekanymi drobno suszonymi pomidorami w oleju (przesmaż je razem z cebulką), można też do niego dodać przesmażony boczek.

Jak podawać naleśniki z ziemniakami?

Naleśniki z ziemniakami same w sobie są rewelacyjnym, sycącym daniem, ale jeśli podajesz je na obiad, zaserwuj razem z ulubioną surówką. Rewelacyjnie pasuje tu surówka z kiszonej kapusty, ale też mizeria czy surówka z marchewki. Naleśniki można także podawać z sosami, zarówno zimnymi, jak i ciepłymi. Pasują tu wyraziste sosy jogurtowe (np. z czosnkiem czy ostrą papryczką), ale też mięsne i warzywne gulasze.

Naleśniki świetnie nadają się do tego, aby je odgrzać na patelni. Dobrze się sprawdzą także jako sycąca przekąska na podróż czy na wakacyjną wycieczkę za miasto. To także wygodna do spakowania przekąska do pracy.

Czytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni
Czytaj też:
Dodałam do naleśników zakwas na żurek. Efekt jest zaskakujący