Jeśli lubisz szybkie i pyszne dania, to ten przepis jest dla ciebie. Można powiedzieć, że to takie kulinarne trzy w jednym: kluski, sos i surówka, a wszystko z jednej patelni. To pomysł na obiad po grzybobraniu, ale do dania można wykorzystać nie tylko grzyby leśne: mogą to być np. kupne pieczarki czy boczniaki.
Jak zrobić kopytka z grzybami?
Oczywiście do tego dania można wykorzystać domowe kopytka, jeśli masz czas i masz ochotę je robić. Wówczas po prostu dorzuć je do sosu – z pewnością taka wersja będzie jeszcze lepsza. Mogą to być także kluski czy kopytka dyniowe albo szpinakowe, które jednocześnie dodadzą całości więcej kolorów.
Ja do swojego sosu wykorzystałam borowiki szlachetne, które uwielbiam w sosach, ponieważ są delikatne i jednocześnie pełne aromatu, ale mogą to być też inne grzyby lub miks różnych grzybów. Dodatek kapusty pekińskiej (ja akurat miałam kapustę czerwoną, co sprawiło, że danie wygląda bardzo efektownie i kolorowo) to prosty patent nie tylko na to, aby na talerzu znalazł się zdrowy, warzywny dodatek, ale też coś, co dodaje daniu delikatnej chrupkości, ponieważ kapustę dodaje się na sam koniec. Jeśli nie masz kapusty pekińskiej, może to być również sałata rzymska, które też doskonale sprawdza się w tego typu daniach.
Danie warto doprawić sporą ilością czarnego pieprzu i nie żałować natki pietruszki.
Przepis: Kopytka z sosem grzybowym
Pomysł na danie z jednej patelni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 551 w każdej porcji
Składniki
- 500 g kopytek
- 700 g oczyszczonych grzybów
- 1 cebula
- 180 g śmietany 18%
- 1/2 kapusty pekińskiej (zielonej lub czerwonej)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie sosuGrzyby pokrój na małe kawałki. Posiekaj cebulę i wrzuć na rozgrzaną oliwę, a kiedy się zeszkli, dodaj grzyby. Duś ok.8-10 minut, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie daniaDo sosu dodaj kopytka, wymieszaj dokładnie i gotuj wszystko razem. Pokrój kapustę i dorzuć na patelnię razem z natką pietruszki. Wymieszaj i gotowe.
Gorące danie już na talerzu można dodatkowo posypać wiórkami parmezanu.
Z czym podawać sos grzybowy?
Propozycja obiadu z gotowymi kopytkami to tylko jedna z możliwości. Taki sos grzybowy można serwować na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do ziemniaków czy kasz. Rewelacyjnie smakuje także z plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do mięsnych krokietów.
Czytaj też:
Do kapusty dodaję najtańszy owoc i wychodzi obłędny dodatek do obiaduCzytaj też:
Wystarczy przekroić papryki i napełnić sycącym farszem. To danie z piekarnika smakuje każdemu