Kolorowe papryki zapieczone z mięsnym farszem, pod serową pierzynką. Czy może być bardziej komfortowe jedzenie na jesienne popołudnia? Do tego wciąż trwa sezon na paprykę, a to oznacza, że to warzywo można teraz kupić w dobrej cenie. Przygotowanie papryk z farszem zajmie ci ok. 10 minut, a resztę robi piekarnik.
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne kolorowe papryki: efektownie prezentują się, jeśli są w różnych kolorach, ale to oczywiście kwestia upodobań. Farsz to bardzo proste, ale smaczne połączenie mięsa mielonego i ryżu. Farsz należy przesmażyć krótko na patelni. Najlepiej pasuje tu mielone mięso wieprzowe, może być też wieprzowo-wołowe. I tu od razu uwaga: proporcje mięsa i ryżu można zmieniać, nie trzeba się tu sztywno trzymać przepisu.
Inspiracja: papryki można faszerować na dwa sposoby. Można je przekroić wzdłuż na połówki (to wygodna wersja, którą polecamy w przepisie), lub ściąć górę i stawiać papryki pionowo. Górę warzywa można potraktować niczym czapeczkę czy pokrywkę i również zapiec, kładąc ją na napełnione farszem papryki.
Potem już tylko wystarczy ułożyć papryki obok siebie na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać: warzywa powinny zmięknąć, a ser apetycznie się rozpuścić i zrumienić.
Przepis: Papryka faszerowana
Sycące danie z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 715 w każdej porcji
Składniki
- 4 papryki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 200 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuCebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso, wymieszaj i smaż kilka minut. Dodaj ryż, passatę, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj całość.
- Pieczenie paprykiPapryki przekrój na połówki. Wnętrza napełnij farszem, posyp serem i natką pietruszki. Skrop delikatnie oliwą. Zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Inne pomysły na farsz do papryki
Mięsno-ryżowy farsz do papryki to opcja popularna i lubiana, ale oczywiście do połówek warzyw można też włożyć inne farsze. Przede wszystkim można sam ryż zamienić np. na kaszę gryczaną lub jaglaną. Pyszne będą także farsze bezmięsne: np. z kaszy gryczanej wymieszanej z pokruszoną fetą i dużą ilością natki pietruszki, albo z przesmażonych z cebulą pieczarek wymieszanych z ryżem. Farsz można również nakładać warstwami: na dno połówek papryki daj ryż wymieszany z natką pietruszki, na to nałóż przesmażone mięso mielone albo pieczarki, a na koniec przykryj wszystko tartym, żółtym serem.
Czytaj też:
Napełniam ziemniaki i wrzucam do piekarnika. To danie zawsze poprawia mi humorCzytaj też:
Kroję tanie warzywo i zalewam sosem. Ta francuska zapiekanka smakuje lepiej niż z restauracji