Do kapusty dodaję najtańszy owoc i wychodzi obłędny dodatek do obiadu

Do kapusty dodaję najtańszy owoc i wychodzi obłędny dodatek do obiadu

Dodano: 
Kapusta duszona z jabłkami
Kapusta duszona z jabłkami Źródło: Shutterstock / Iryna Pospikh
Ten dodatek do obiadu jest nie tylko budżetowy, ale też zdrowy i lekki. Gdy odkryłam przepis na kapustę z jabłkami, zaskoczył mnie jej bogaty smaku. Proste i genialne danie robię teraz regularnie.

Kapustę trzeba jeść jak najczęściej, dopóki jest świeża i pełna soku. Robię z niej surówki i dania duszone, w tym właśnie z jabłkami. Lubi je cała rodzina, zwłaszcza w klasycznym zestawie z pieczonymi udkami kurczaka i drobną kaszą jęczmienną.

Jak zrobić kapustę duszoną z jabłkami?

Danie jest najlepsze, gdy przygotuję je z winnych jabłek, to jest o słodkim i kwaskowatym smaku. Powinny być soczyste i mieć jędrny miąższ. Oprócz klasycznej szarej renety to także świeża antonówka, landsberska czy kronselka. Po dodaniu owoców do kapusty potrawę duszę na małym ogniu i ostrożnie mieszam, by nie uszkodzić plasterków. Na końcu można wlać gęstą śmietanę, choć ja zawsze wybieram wersję czystą.

Przepis: Kapusta duszona z jabłkami

Aromatyczne danie z białej kapusty duszonej z plasterkami jabłek i tymiankiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
112 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 300 g winnych jabłek, np. antonówek, ew. dowolnych innych
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki listków świeżego tymianku albo łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki musztardy z całych ziaren gorczycy
  • sól i pieprz
  • cukier i sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kapustyPoszatkuj kapustę i wsyp do niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Gotuj przez kilka minut bez pokrywki, po czym przykryj i gotuj, nie dolewając wody, aż zacznie mięknąć.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka wraz ze skórką pokrój w cienkie cząstki o grubości 2-3 cm. Jeśli miąższ jest miękki, powinny być nieco grubsze, by nie rozpadły się przy mieszaniu. Dodaj do gotującej się kapusty i trzymaj garnek na ogniu, aż jabłka zmiękną.
  3. Smażenie cebuliPokrój cebulę w kostkę, wrzuć na patelnię, osól i ogrzewaj bez tłuszczu, aż stanie się miękka. Wtedy wlej olej i przyrumień cebulę.
  4. Wykończenie daniaDo garnka z kapustą dodaj cebulę razem z musztardą i tymiankiem. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj cukier i sok z cytryny.

Jak się robi duszoną kapustę?

Najczęściej wrzuca się ją do podsmażonej cebuli, dolewa wodę i dusi pod przykryciem na małym ogniu. Kapustę można ponadto ugotować osobno i dodać cebulkę z patelni, również w postaci zasmażki z mąką. Wiele osób nie wyobraża sobie tej potrawy bez podsmażonych dodatków, takich jak boczek, kiełbasa, kurczak czy mięso mielone.

To klasyczne podanie, ale kapustę można przygotować również jako potrawkę na przykład z grzybami, pomidorami, marchewką, cukinią czy ziemniakami. Idealnie pasuje do niej koperek czy kminek.

Jaki jest przepis na zapiekaną kapustę w piekarniku?

Pieczenie jest łatwiejsze niż stanie przy garnku, stąd popularność tak przyrządzonej kapusty. Najlepsze są do tego młode i małe główki, które kroi się w ćwiartki lub ósemki wzdłuż głąba. Kawałki obtacza się w oliwie lub oleju i kładzie w żaroodpornym naczyniu. Na to idą przyprawy i sos beszamelowy albo ser. Inna opcja to doprawione mielone mięso i gęsta śmietana lub jogurt na wierzchu. Całość ląduje w piecu.

Jako kapustę zapiekaną niektórzy serwują też danie duszone ze śmietaną, które wkładają do piekarnika z przesmażonym mięsem albo pod pierzynką sera.

Czytaj też:
Z trzech prostych składników robię szybkie danie. Jesienią to mój ulubiony tani obiad
Czytaj też:
Jadłam i nie mogłam uwierzyć. Surowa kapusta z tymi składnikami to mistrzostwo świata