Kapustę trzeba jeść jak najczęściej, dopóki jest świeża i pełna soku. Robię z niej surówki i dania duszone, w tym właśnie z jabłkami. Lubi je cała rodzina, zwłaszcza w klasycznym zestawie z pieczonymi udkami kurczaka i drobną kaszą jęczmienną.
Jak zrobić kapustę duszoną z jabłkami?
Danie jest najlepsze, gdy przygotuję je z winnych jabłek, to jest o słodkim i kwaskowatym smaku. Powinny być soczyste i mieć jędrny miąższ. Oprócz klasycznej szarej renety to także świeża antonówka, landsberska czy kronselka. Po dodaniu owoców do kapusty potrawę duszę na małym ogniu i ostrożnie mieszam, by nie uszkodzić plasterków. Na końcu można wlać gęstą śmietanę, choć ja zawsze wybieram wersję czystą.
Przepis: Kapusta duszona z jabłkami
Aromatyczne danie z białej kapusty duszonej z plasterkami jabłek i tymiankiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 112 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 300 g winnych jabłek, np. antonówek, ew. dowolnych innych
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki listków świeżego tymianku albo łyżeczka suszonego
- 2 łyżki musztardy z całych ziaren gorczycy
- sól i pieprz
- cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania
- Gotowanie kapustyPoszatkuj kapustę i wsyp do niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Gotuj przez kilka minut bez pokrywki, po czym przykryj i gotuj, nie dolewając wody, aż zacznie mięknąć.
- Przygotowanie jabłekJabłka wraz ze skórką pokrój w cienkie cząstki o grubości 2-3 cm. Jeśli miąższ jest miękki, powinny być nieco grubsze, by nie rozpadły się przy mieszaniu. Dodaj do gotującej się kapusty i trzymaj garnek na ogniu, aż jabłka zmiękną.
- Smażenie cebuliPokrój cebulę w kostkę, wrzuć na patelnię, osól i ogrzewaj bez tłuszczu, aż stanie się miękka. Wtedy wlej olej i przyrumień cebulę.
- Wykończenie daniaDo garnka z kapustą dodaj cebulę razem z musztardą i tymiankiem. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj cukier i sok z cytryny.
Jak się robi duszoną kapustę?
Najczęściej wrzuca się ją do podsmażonej cebuli, dolewa wodę i dusi pod przykryciem na małym ogniu. Kapustę można ponadto ugotować osobno i dodać cebulkę z patelni, również w postaci zasmażki z mąką. Wiele osób nie wyobraża sobie tej potrawy bez podsmażonych dodatków, takich jak boczek, kiełbasa, kurczak czy mięso mielone.
To klasyczne podanie, ale kapustę można przygotować również jako potrawkę na przykład z grzybami, pomidorami, marchewką, cukinią czy ziemniakami. Idealnie pasuje do niej koperek czy kminek.
Jaki jest przepis na zapiekaną kapustę w piekarniku?
Pieczenie jest łatwiejsze niż stanie przy garnku, stąd popularność tak przyrządzonej kapusty. Najlepsze są do tego młode i małe główki, które kroi się w ćwiartki lub ósemki wzdłuż głąba. Kawałki obtacza się w oliwie lub oleju i kładzie w żaroodpornym naczyniu. Na to idą przyprawy i sos beszamelowy albo ser. Inna opcja to doprawione mielone mięso i gęsta śmietana lub jogurt na wierzchu. Całość ląduje w piecu.
Jako kapustę zapiekaną niektórzy serwują też danie duszone ze śmietaną, które wkładają do piekarnika z przesmażonym mięsem albo pod pierzynką sera.
Czytaj też:
Z trzech prostych składników robię szybkie danie. Jesienią to mój ulubiony tani obiadCzytaj też:
Jadłam i nie mogłam uwierzyć. Surowa kapusta z tymi składnikami to mistrzostwo świata