Weź dwa jajka i dwa zdrowe warzywa. Wyrazisty i pożywny omlet to śniadanie idealne

Weź dwa jajka i dwa zdrowe warzywa. Wyrazisty i pożywny omlet to śniadanie idealne

Dodano: 
Jajka na omlet
Jajka na omlet Źródło: Shutterstock / Nuraisah Hasibuan
Omlet z dodatkiem dwóch warzyw to pomysł na szybkie, ale smaczne i pożywne śniadanie na ciepło. Będzie gotowe w mniej niż 10 minut.

Kiedy czeka cię ciężki dzień w pracy czy w szkole, warto zacząć go dobrze i nie pomijać porannego posiłku. Powinien być pożywny, poprawiający humor i dodający energii. Nasza propozycja na takie śniadanie to omlet z cebulą i porem. To łatwe śniadanie na ciepło, które przygotujesz ekspresowo. Dlatego jest idealne nawet na zabiegane poranki.

Jak zrobić omlet z cebulą i porem?

Szykowanie takiego śniadania jest proste: rozmąć (lekko ubij) jajka, dodaj pokrojone drobno cebulę i pora, dopraw i wylej na patelnię. Do przygotowania jajek na puszysty omlet najlepiej użyć trzepaczki lub rózgi, ale można to zrobić również widelcem (wystarczy energicznie wymieszać jajka). W przepisie znajdziesz dodatek śmietany (może być to śmietanka kremówka, może być też osiemnastka). Ten składnik można pominąć, jednak to on sprawi, że omlet będzie delikatniejszy i przyjemnie kremowy.

Wskazówka: Omlet przygotowany w takiej wersji to masa jajeczna pełna wyrazistych w smaku i lekko chrupiących warzyw. Jeśli chcesz, aby cebula i por były delikatniejsze w smaku, najpierw przesmaż je na maśle (aż cebula się zeszkli) i dopiero na to wylej masę jajeczną.

Dodatek masła podczas smażenia to prosty trik na to, aby omlet łatwo odszedł z patelni. Masło to jednocześnie doskonały nośnik smaków, który podbije aromat dania.

Przepis: Omlet z cebulą i porem

Pomysł na szybkie śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
4 min.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
219

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki pokrojonego drobno pora
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka lekko ubij w misce z dodatkiem śmietany. Dodaj do jajek pokrojoną drobno cebulkę i pora. Dopraw solą i pieprzem.
  2. SmażenieRozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wylej masę jajeczną. Smaż, aż jajko zacznie się ścinać. Dodaj masło tak, aby topiąc się, weszło pod omlet. Przykryj patelnię i smaż całość, aż góra omletu się zetnie.

Gotowy omlet zajadaj solo lub w towarzystwie kromki dobrego pieczywa.

Inne pomysły na omlet

Omlet to proste danie, które możesz za każdym razem zmieniać, bo o jego charakterze decydują dodatki. Część z nich możesz wyłożyć na masę jajeczną już na patelni. Mogą to być inne warzywa (np. liście szpinaku, rukola, kolorowa papryka, pomidorki koktajlowe), ale też wędliny, ryby (np. wędzona makrela, wędzony łosoś lub kawałki tuńczyka z puszki), pieczarki (plasterki grzybów najlepiej wcześniej osobno przesmażyć i dopiero dodać do jajek), czy różnego rodzaju sery (posyp masę jajeczną pokruszoną fetą, ułóż na niej kawałki mozzarelli, sera pleśniowego lub posyp tartym cheddarem).

Czytaj też:
Takie muffinki żona robi na śniadanie. Spróbuj, a będziesz o nich myśleć cały dzień
Czytaj też:
Podsmażoną cukinię zalewam prostą masą. Ten omlet jest o niebo lepszy od jajecznicy