Jeśli lubicie śniadanie na bazie jaj, zapraszam was na pyszny omlet z dodatkiem cukinii i aromatycznego składnika. Robi się go prosto i szybko, a ma niepowtarzalny smak. Wygląda też bardzo apetycznie, więc cała rodzina z pewnością zje go ze smakiem. Moja już się zakochała w tym sycącym daniu.
Jakie warzywa pasują do omleta?
Klasyczny omlet robi się z samych jajek. Jednak dodając do niego warzywa, można go zamienić w pożywniejsze i bardziej apetyczne danie. Do omleta dobrze będą pasować m.in.: pomidory, papryka, szpinak, cukinia, szparagi. Warzywa wystarczy pokroić w paski czy plasterki, podsmażyć na oleju lub maśle, a potem zalać masą jajeczną.
Omlet z warzywami można też przygotować w inny sposób. Najpierw należy poddusić warzywa i przełożyć na talerz. Potem trzeba wylać na patelnię masę jajeczną i gdy zetnie się od góry, wyłożyć na omlet miękkawe warzywa. Omlet składa się na połowę i zsuwa na talerz.
Jak zrobić pożywny omlet z cukinią?
Przygotowanie pożywnego omleta z cukinią zaczynam od pokrojenia warzywa w niezbyt grube plasterki. Potem podsmażam je na oliwie, a w tym czasie rozkłócam jajka. Zalewam nimi cukinię i po 2-3 minutach odwracam omlet na drugą stronę. Teraz kładę na niego kawałki łososia i podgrzewam całość pod przykryciem.
Przepis: Omlet z cukinią
Pożywny omlet z dodatkiem cukinii i wędzonego łososia
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- pół niedużej cukinii
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 50 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneCukinię umyj, wytrzyj, pokrój w niezbyt grube plasterki. Na patelni rozgrzej olej, połóż cukinię i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż warzywo zmięknie. Jajka wybij do miseczki. Rozkłóć je rózgą lub widelcem, dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie omletaMasę jajeczną wylej na cukinię i smaż na średnim ogniu, aż zacznie się ścinać od góry. Wtedy omlet odwróć na drugą stronę. Połóż na wierzchu kawałki wędzonego łososia, patelnię przykryj i całość podgrzewaj ok. 2 minuty.
Tak podkręcisz smak omleta z cukinią
Jeśli chcecie, by wasz omlet z cukinią i łososiem był jeszcze bardziej wyrazisty, możecie sięgnąć po parę dodatków. Dobrze sprawdzi się np. szczypta przyprawy curry dodanej do masy jajecznej. Przed podaniem omlet można też posypać posiekanym szczypiorkiem albo zaserwować go z kozim twarożkiem. Każda z tych opcji jest inna, ale bardzo smaczna i warta wypróbowania.
Czytaj też:
Ten zdrowy chleb robię bez mąki, wyrabiania i czekania. Jest przepyszny i długo zachowuje świeżośćCzytaj też:
Awokado w 5 minut zamieniam w pyszną pastę. To najzdrowsze smarowidło do pieczywa