Za ten pomysł na pieczarki ktoś powinien dostać medal. Proste i szybkie danie z piekarnika

Za ten pomysł na pieczarki ktoś powinien dostać medal. Proste i szybkie danie z piekarnika

Dodano: 
Pieczarki zapiekane z jajkiem
Pieczarki zapiekane z jajkiem Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Pieczarki zapiekane z jajkiem to danie, które zostaje w pamięci i do którego chce się wracać. Bo choć proste, to komfortowe i bardzo smaczne.

To danie z piekarnika zrobisz łatwo i szybko. Główną rolę grają tu pieczarki, ale cichym bohaterem jest jajko, które zapiekamy na wierzchu pieczarek. To niebanalny pomysł na pieczarki, a danie może być serwowane jako kolacja, czy sycąca przekąska na ciepło w ciągu dnia.

Jak zrobić pieczarki zapiekane z jajkiem?

Pieczarki do tej zapiekanki najpierw trzeba przesmażyć z cebulą na patelni. Ten prosty zabieg nie zajmie dużo czasu, a sprawi, że gotowe danie będzie bardziej aromatyczne i jednocześnie pieczarki nie puszczą już soku podczas pieczenia (jeśli stanie się to na patelni, możesz zwyczajnie odparować nadmiar płynu).

Tak przygotowane grzyby wystarczy doprawić i wymieszać z odrobiną tartego, żółtego sera oraz liśćmi szpinaku (najlepiej typu baby). Grzyby przekładamy do naczyń do zapiekania już podzielone na porcje: wówczas każdy dostaje swoją w całości. Jeśli nie masz takich foremek do zapiekania, zrób wszystko w jednej większej, a podziel przy nakładaniu na talerze.

Danie pieczemy tyle, ile potrzeba, aby jajko się ścięło, a żółty ser w pieczarkach rozpuścił. Wszystko zależy też, jak mocno ścięte lubisz żółtka. Przy tym daniu dobrze jest, aby pozostało lekko płynne, wówczas po rozcięciu apetycznie wymiesza się z resztą zapiekanki.

Przepis: Pieczarki zapiekane z jajkiem

Pomysł na grzyby.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
359 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 50 g szpinaku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pieczarekPieczarki pokrój, cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki, smaż, aż zaczną się rumienić, dodaj cebulę i masło. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dopraw solą, pieprzem i lekko przestudź.
  2. Robienie zapiekankiPrzesmażone pieczarki wymieszaj ze szpinakiem i tartym serem i przełóż do naczyń do zapiekania. Na wierzch wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem. Zapiekaj ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać pieczarki zapiekane z jajkiem?

To danie, które doskonale smakuje podane od razu, na gorąco, najlepiej z kromką świeżego, dobrego pieczywa albo z chrupiącą grzanką, którą można wybierać zapieczone pieczarki i jajko z naczynia.

Zapiekankę pieczarkową można też dodatkowo udekorować drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Świetnie smakuje skropione dobrą oliwą, pieczarki z jajkiem można też posypać wiórkami parmezanu.

Czytaj też:
Takie kanapki na ciepło mogę jeść codziennie. Na chłodniejsze poranki nie ma nic lepszego
Czytaj też:
Ten obiad robię w 30 minut. Zapiekanka z kalafiora znika, zanim zdąży wystygnąć