Ten obiad robię w 30 minut. Zapiekanka z kalafiora znika, zanim zdąży wystygnąć

Ten obiad robię w 30 minut. Zapiekanka z kalafiora znika, zanim zdąży wystygnąć

Dodano: 
Zapiekanka z kalafiora
Zapiekanka z kalafiora Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Mój kalafior z piekarnika to idealne rozwiązanie! Aromatyczne, sycące danie nie wymaga wiele pracy i smakuje u mnie każdemu.

Zapiekanka z kalafiora, pora, żółtego sera i sosu beszamelowego zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Dzięki pieczeniu z pysznymi dodatkami kalafior traci charakterystyczny zapach i smakuje nawet wybrednym niejadkom!

Czy kalafiora przed pieczeniem trzeba gotować?

Pyszną zapiekankę można przygotować zarówno z surowego, jak i zblanszowanego kalafiora. Krótkie obgotowanie kalafiora w wodzie z dodatkiem soli i cukru pozwala skrócić czas pieczenia o około 10 minut. Nie polecam robić zapiekanki z kalafiora, który został wcześniej ugotowany do miękkości, bo rozpadnie się podczas pieczenia.

Na zapiekankę nadaje się również kalafior mrożony. Polecam przed pieczeniem przelać zamrożone różyczki wrzątkiem i pozostawić na sitku, żeby odciekły z wody.

Jak przygotować zapiekankę z kalafiora?

Przygotowanie zapiekanki z kalafiora jest dziecinnie proste i szybkie. Surowego kalafiora myję, osuszam i dzielę na różyczki o podobnej wielkości. Pora kroję w paseczki, a ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie przygotowuję sos beszamelowy oraz lekko podsmażam pora i czosnek na maśle. Składniki potrawy umieszczam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem i posypuję serem. Tak przygotowana zapiekanka trafia do piekarnika.

Przepis: Zapiekanka z kalafiora

Pieczony kalafior pod kremowym beszamalem, z serową pierzynką rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
529 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 150 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka oregano

Na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKalafior umyj, osusz i podziel na różyczki. Por pokrój w paseczki lub półplasterki i podsmaż na klarowanym maśle razem z posiekanym czosnkiem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Przygotowanie sosu beszamelowegoMleko lekko podgrzej. Masło roztop w rondelku. Do masła dodaj mąkę pszenną i zrób jasną zasmażkę. Dodaj letnie mleko i mieszaj, aż sos zgęstnieje i będzie miał jednolitą konsystencję (ewentualne grudki rozetrzyj łyżką). Dopraw sos beszamelowy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem białym (opcjonalnie czarnym) oraz gałką muszkatołową.
  3. WykonanieRóżyczki kalafiora oraz podsmażonego z czosnkiem pora przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj połowę żółtego sera i wymieszaj. Oprósz składniki roztartym w dłoniach oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj sos i posyp wierzch potrawy resztą sera.
  4. PieczeniePiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut.

Zapiekankę z kalafiora podaję na ciepło. Wybornie smakuje posypana natką pietruszki oraz serwowana z porcją świeżych warzyw.

Opcjonalne dodatki do zapiekanki z kalafiora

Przepis podstawowy można modyfikować na wiele sposobów, dodając do zapiekanki np.:

  • gotowane mięso m.in. kurczaka z rosołu,
  • pokrojoną w kostkę lub paseczki i podsmażoną pierś kurczaka,
  • podsmażoną kiełbasę lub boczek,
  • wędzoną lub pieczoną szynkę,
  • kabanosy,
  • różyczki brokułu,
  • pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • brukselkę,
  • fasolkę szparagową,
  • szparagi,
  • pokrojoną w kostkę lub paseczki kolorową paprykę słodką,
  • drobno posiekaną papryczkę chili,
  • pomidorki koktajlowe,
  • pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojoną w piórka cebulę,
  • ser gorgonzola lub kozi.

Sos beszamelowy możesz zastąpić sosem na bazie śmietanki kremówki i bulionu, sosem na bazie surowych jajek i mleka, jogurtu lub śmietanki kremówki, sosem jogurtowym ze świeżymi lub suszonymi ziołami, sosem śmietanowym z zielonym pieprzem, klasycznym, gęstym sosem serowym.