Ten kremowy twarożek na kanapki zachwyca aromatem. Sekret to zielony dodatek

Ten kremowy twarożek na kanapki zachwyca aromatem. Sekret to zielony dodatek

Dodano: 
Twarożek bazyliowy
Twarożek bazyliowy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Domowy twarożek kanapkowy to sycące, pełne białka smarowidło, które zrobisz ekspresowo. I gwarantuję: zniknie jeszcze szybciej.

Lubię pasty kanapkowe, bo to szybki i łatwy sposób na pyszne śniadanie i nie tylko. Wystarczy dobre pieczywo, pyszna pasta i posiłek gotowy. Moje ostatnie odkrycie to twarożek bazyliowy. Niezwykle aromatyczny i smaczny dosłownie wyjadaliśmy go łyżkami.

Zdrowe połączenie twarogu i jogurtu greckiego

Bazą tego twarożku na kanapki jest twaróg (ja lubię wykorzystywać półtłusty) oraz gęsty jogurt grecki. To połączenie pełne białka, które daje sytość na długo. Twaróg dostarcza łatwo przyswajalnego wapnia, a jogurt grecki wnosi dodatkowo żywe kultury bakterii wspierające mikroflorę jelitową i trawienie. To także dobre źródło witamin z grupy B, ważnych dla układu nerwowego. Osoby, którym jednocześnie zależy na zmniejszaniu kaloryczności dań, mogą sięgnąć po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.

Jak zrobić twarożek bazyliowy na kanapki?

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy zmiksować bazylię z oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładkie pesto i wymieszać z twarogiem i jogurtem. Nie jest to klasyczne pesto, nie ma w nim wiele oliwy, dlatego jeśli ciężko ci zmiksować listki na gładką, zieloną masę, dodaj do miksowania część jogurtu greckiego.

Inspiracja: do tego twarożku warto wykorzystać oliwę z oliwek dobrej jakości, która dodatkowo podbije smak gotowej pasty. Ja ostatnio sięgnęłam po oliwę bazyliową, która jeszcze bardziej podkreśliła ziołowy smak twarożku. Oliwę z oliwek można również zastąpić zdrowymi olejami tłoczonymi na zimno, np. olejem lnianym.

Przepis: Twarożek bazyliowy

Pyszne smarowidło do kanapek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
166 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 170 g
  • 1 pęczek bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pestoZmiksuj bazylię, oliwę, sok z cytryny i ząbek czosnku na gładkie pesto (możesz ewentualnie dodać do miksowania część jogurtu, aby było łatwiej uzyskać odpowiednią konsystencję).
  2. Robienie pastyPołącz w misce twarożek, jogurt i pesto (wymieszaj widelcem). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Twarożek kanapkowy już na pieczywie dekoruję listkami świeżej bazylii i dodatkowo skrapiam oliwą bazyliową. Twarożek świetnie smakuje na kanapkach również z innymi dodatkami, np. świeżymi pomidorami czy chrupiącą, kolorową papryką.

Czytaj też:
Żona zrobiła tę pastę z awokado na śniadanie. Jeden dodatek zmienił wszystko
Czytaj też:
Dwa składniki, dwie minuty i blender. Tak robię pyszną i zdrową pastę na kanapki