Ta pasta kanapkowa jest lekka i zdrowa. Prosty sposób na sezonowe warzywo

Ta pasta kanapkowa jest lekka i zdrowa. Prosty sposób na sezonowe warzywo

Dodano: 
Pasta z cukinii
Pasta z cukinii Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Latem w mojej kuchni króluje cukinia. Pasta kanapkowa z tego warzywa bije na głowę inne smarowidła i można ją przygotować na wiele sposobów. Wypróbuj mój przepis.

Pasta z cukinii smakuje lepiej niż mięsne pasztety. To lekkie, aromatyczne smarowidło doskonale sprawdza się na śniadanie, kolację, a nawet jako nadzienie np. do naleśników lub ciasta francuskiego.

Jak przygotować pastę z cukinii?

Cukinia to bardzo wszechstronne w zastosowaniu warzywo, którego delikatny smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można z niej przygotować dania na słodko np. ciasto oraz babeczki na deser, aromatyczny pasztet, chleb, a także placki, makaron i roladki. Dla urozmaicenia warto również przygotować pastę z cukinii, która świetnie pasuje do świeżego pieczywa, tostów oraz chipsów z tortilli.

Przygotowanie pasty z cukinii jest dziecinnie proste. Świeżą, jędrną cukinię kroję i smażę na patelni z różnymi dodatkami (cukinię i dodatki można również upiec w piekarniku, na grillu kontaktowym i we frytkownicy beztłuszczowej). Poniższy przepis uwzględnia dodatek pomidorków koktajlowych, czosnku, cebuli oraz ziół. Gdy mam gotowe składniki, wrzucam je do pojemnika blendera i miksuję.

Przepis: Pasta z cukinii

Pyszna, warzywna pasta kanapkowa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
137 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię umyj, obierz (opcjonalnie), usuń włókniste gniazda nasienne/twarde pestki i pokrój w półplasterki. Oprósz pokrojoną cukinię solą i pozostaw na 5 minut, a następnie odciśnij i osusz papierowym ręcznikiem. Pomidorki koktajlowe umyj. Czosnek i cebulę posiekaj.
  2. SmażenieNa klarowanym maśle zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj cukinię, pomidorki, zioła oraz słodką i wędzoną paprykę. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i nadmiar płynu odparuje.
  3. MiksowanieMiksuj warzywa do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw pastę z cukinii solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli pasta wyjdzie zbyt rzadka, to dodaj mielone siemię lniane, które ją zagęści i podbije smak.

Do czego podawać pastę z cukinii?

Pasta z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Wybornie smakuje podawana z pieczywem, ale można nią również zastąpić dipy i podawać do pokrojonych w słupki, świeżych warzyw, frytek i nachosów. Co więcej, doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych np. grillowanego mięsa i ryb oraz jako sos do makaronu.

Inne wersje pasty z cukinii

Polecam przygotować pastę z cukinii z m.in.:

  • suszonymi pomidorami, świeżą bazylią, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny;
  • pastą sezamową, sokiem i skórką z limonki, czosnkiem i miętą;
  • serem feta i smażonym/duszonym szpinakiem z dodatkiem czosnku oraz oregano;
  • kozim serem, orzechami włoskimi i miodem;
  • serkiem mascarpone/ricotta, koperkiem i wędzonym łososiem;
  • smażonym boczkiem, szczypiorkiem i jajkami na twardo.

Czytaj też:
Weź plasterki szynki i jeden dodatek. Prosta przekąska z rodzinnych imienin
Czytaj też:
Placki ziemniaczane według przepisu Makłowicza. Zapomniana sztuczka robi różnicę