Nasza propozycja na warstwowy deser w szklankach to bita śmietana z owocami i czekoladowymi ciasteczkami. Pyszne warstwy wyglądają w szklankach czy pucharkach niezwykle efektownie i aż trudno uwierzyć, że całość robi się dosłownie w 10 minut. Taki deser to świetna propozycja na coś słodkiego do kawy, ale też deser na różne okazje.
Jak zrobić warstwowy deser w szklankach?
Kluczem do tego deseru jest odpowiednie ubicie śmietanki kremówki. Robi się to szybko i łatwo, ale warto znać najważniejsze zasady: śmietanka kremówka powinna być dobrze schłodzona (można też schłodzić misę do ubijania i końcówki miksera – wystarczy, że na chwilę włożysz te sprzęty do zamrażarki). Cukier puder dodaj, kiedy śmietana zacznie już być sztywna. Kiedy ma odpowiednią dla ciebie konsystencję, przerwij ubijanie: zbyt długie może sprawić, że śmietanka się rozwarstwi.
Do deseru wykorzystaj gotowe ciastka czekoladowe. Tu pewnie zapytasz: ale jakie? My odpowiemy: twoje ulubione lub takie, jakie akurat masz pod ręką. Mogą to być dowolne ciastka czekoladowe, także pokruszone muffiny czy kawałki brownie. Świetnie się sprawdzą ciastka czekoladowe kruche czy ciastka typu pieguski. Świeże maliny idealnie przełamią słodycz śmietanki i ciastek, a biała czekolada doda smaku i będzie prostą, ale efektowną dekoracją.
Przepis: Warstwowy deser z bitą śmietaną
Pomysł na ekspresowy deser w pucharkach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 433 w każdej porcji
Składniki
- 200 g zimnej śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 czekoladowych ciasteczek
- 250 g malin
- 8 kostek białej czekolady
Sposób przygotowania
- Ubijanie bitej śmietanySchłodzoną śmietankę ubij mikserem. Kiedy zacznie już sztywnieć, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.
- Robienie deseruDo pucharków lub szklanek nakładaj warstwy: bitej śmietany i pokruszonych ciastek. Na wierzch połóż maliny i udekoruj wszystko startą białą czekoladą.
Inne pomysły na warstwowy deser z bitą śmietaną
Tego typu warstwowe desery dają duże pole do popisu i słodkich, kulinarnych eksperymentów. Swoje warstwy możesz komponować w dowolny sposób. Do malin i bitej śmietany doskonale będą pasowały nie tylko ciastka czekoladowe, ale też pokruszona beza czy schłodzone, pokrojone na kawałki ptasie mleczko. Do deseru można również dodać inne owoce (np. borówki, jeżyny czy morele) albo owocowe musy.
Czytaj też:
Chwila pracy blenderem i mam trzy pyszne warstwy. Moja rodzina jest zakochana w tym przepisieCzytaj też:
Poznaj mój sposób na puszyste ciasto, które zawsze się udaje. Sekret to zdrowy napój