Poznaj mój sposób na puszyste ciasto, które zawsze się udaje. Sekret to zdrowy napój

Poznaj mój sposób na puszyste ciasto, które zawsze się udaje. Sekret to zdrowy napój

Dodano: 
Ciasto maślankowe
Ciasto maślankowe Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Puszyste, wilgotne i bardzo delikatne ciasto maślankowe przygotowuję do pieczenia w 5 minut! Zapraszam po banalnie prosty przepis na domowe ciasto o intensywnym, waniliowym smaku.

Uwielbiam, gdy w domu unosi się zapach świeżo upieczonego ciasta. Gdy brak czasu lub ochoty na długie stanie przy kuchni, sięgam po przepis na ciasto maślankowe. Ten wypiek zachwyca smakiem oraz konsystencją i może być podawany z różnymi dodatkami.

Jak przygotować ciasto maślankowe?

Z przygotowaniem ciasta maślankowego poradzi sobie nawet dziecko. Jedyne, co trzeba zrobić, to połączyć suche oraz mokre składniki i przełożyć do formy. Do ciasta maślankowego doskonale sprawdzi się forma do tarty (28-30 cm) z wyższym rantem, ale można też użyć tradycyjnej tortownicy lub innej formy. Warto wiedzieć, że im grubsza warstwa ciasta, tym dłuższy czas pieczenia. Najlepiej kontrolować stopień upieczenia ciasta za pomocą drewnianego patyczka.

Ciasto maślankowe jest tak pyszne, że nie wymaga dodatków. Pod przepisem znajdziesz kilka inspiracji, dzięki którym zamienisz proste, codzienne ciasto w efektowny wypiek na specjalne okazje.

Przepis: Ciasto maślankowe

Szybkie ciasto z dodatkiem maślanki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 średnie jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski przesiej mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj cukier i wymieszaj. Do suchych składników wbij jajka, dodaj roztopione masło (ostudzone), ekstrakt waniliowy oraz maślankę. Wymieszaj składniki łyżką, rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
  2. PieczeniePrzełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy i piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe ciasto zostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Opcjonalne dodatki do ciasta maślankowego

Przepis na ciasto maślankowe można modyfikować, dodając różne składniki przed pieczeniem oraz po upieczeniu.

  • Do surowego ciasta możesz dodać kilka łyżek kakao, cynamon, mielone goździki, wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy/migdały oraz drobno posiekaną czekoladę. Do ułożenia na wierzchu ciasta przed pieczeniem doskonale sprawdzą się miękkie owoce np. borówki, jagody, pokrojone w cienkie plasterki jabłka/gruszki, porzeczki, truskawki, maliny, poziomki, morele, brzoskwinie.
  • Ciasto maślankowe doskonale smakuje z dodatkiem różnego rodzaju kremów. Można je udekorować np. tradycyjnym kremem na bazie budyniu i masła, kremem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone, masą ze śmietanki kremówki i białej czekolady, kajmakiem.
  • Jeżeli lubisz klasyczne smaki, to wyłóż na wierzch zimnego ciasta świeże owoce i zalej tężejącą galaretką.

Czytaj też:
Biorę przejrzałe banany i klika dodatków. Moja mama miała genialny pomysł i musisz tego spróbować
Czytaj też:
Ekspresowe ciasto jogurtowe z działkowymi winogronami. Nie potrzeba ani wagi, ani miksera