U mnie w domu lubimy pieczywo podawane na ciepło: czy to grzanki, czy to tosty. Na sycące śniadanie robię wytrawne tosty francuskie i tak miało być tym razem: to smażony pszenny chleb namoczony w jajku i mleku. Okazało się jednak, że mleko się skończyło. Miałam jednak opakowanie śmietany 18% i ją dodałam do jajek. Efekt? Rewelacyjne tosty, które teraz robię właśnie w takiej wersji (eksperymentowałam jeszcze ze śmietanką kremówką, też wychodzi super).
Jak zrobić tosty francuskie, ale ze śmietaną?
Ten przepis jest bardzo prosty, a cała idea tostów francuskich wywodzi się od tego, aby nie marnować czerstwego już pieczywa. Najlepsze na takie tosty jest pieczywo pszenne (ale można też eksperymentować z innym). Wystarczy namoczyć kromki w jajku rozmąconym ze śmietaną (to moja wersja, w oryginalnej jest mleko) i usmażyć na patelni, a potem położyć na tosty ulubione dodatki.
Przepis: Tosty z jajkiem i śmietaną
Chleb smażony w jajku.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 273 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki pszennego chleba
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
- oliwa lub masło do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie jajekJajka rozmąć i dobrze wymieszaj ze śmietaną.
- Smażenie tostówNa patelni rozgrzej oliwę lub masło. Kromki namaczaj w jajkach i kładź na patelnię. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać tosty francuskie?
Wytrawne tosty francuskie, niezależnie od tego, czy zrobisz je z mlekiem, czy ze śmietaną, to idealna baza pod różnego rodzaju dodatki. Moja propozycja to: dojrzewająca karkówka, pomidory, sałata rzymska i listki bazylii. Wszystko dodatkowo skropiłam dobrą oliwą. Ale na takie tosty możesz kłaść wszystko, co lubisz, lub co akurat masz w lodówce. Oto kilka pysznych inpiracji:
- łosoś wędzony, serek śmietankowy i kapary,
- pieczarki smażone na maśle z czosnkiem, posypane parmezanem,
- awokado w plasterkach, pomidory, cebula i odrobina białego pieprzu,
- ser camembert, gruszka i odrobina miodu
- szynka parmeńska, rukola i ser mozzarella,
- twaróg, rzodkiewka i szczypiorek
- smażona cukinia, feta i oliwki
- makrela wędzona, masło i plasterki ogórka.
Oczywiście zachęcam do tego, aby tworzyć własne, pyszne kompozycje.
Czytaj też:
Podsmażoną cukinię zalewam prostą masą. Ten omlet jest o niebo lepszy od jajecznicyCzytaj też:
Karmazynowa pasta pomidorowa, do której wracam od lat. Zrobisz ją w 25 minut