Patent na tę surówkę z marchewki mam z osiedlowego baru. Jeden dodatek robi robotę

Patent na tę surówkę z marchewki mam z osiedlowego baru. Jeden dodatek robi robotę

Dodano: 
Surówka z marchewki i pora
Surówka z marchewki i pora Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ten przepis na surówkę z marchewki powstał po wizycie w lokalnym barze z obiadami. Okazuje się, że wystarczy jeden prosty dodatek, aby przełamać smak zwykłej marchewki.

Uwielbiam surówki, ale czasem mam poczucie, że kończą mi się na nie pomysły. Wtedy lubię szukać inspiracji wokół siebie, także w restauracjach czy barach. Kiedy jem poza domem, lubię z kolei zamawiać surówki, które wymagają tarcia warzyw, bo ja niespecjalnie za tym przepadam: dlatego często jest to surówka z marchewki. Tym razem jej smak i wygląd mnie zaskoczył. Okazało się, że sekretem jest dodatek pora. Tak mi posmakowała, że postanowiłam podobną zrobić w domu.

Jak zrobić surówkę z marchewki i pora?

Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii: wystarczy zetrzeć marchewkę, pokroić pora i wymieszać z prostym dressingiem. Ja postawiłam na sos majonezowo-jogurtowy z odrobiną soku z cytryny. Tu od razu rada: jeśli wolisz lżejsze dressingi, skrop warzywa oliwą i odrobiną soku z cytryny. Też będzie pysznie.

Surówkę z marchewki z tego przepisu rób intuicyjnie: chodzi o to, że nie trzeba trzymać się sztywno proporcji. Jeśli lubisz pory, wkrój ich więcej. Jeśli chcesz, żeby marchewka grała tu główną rolę, niech po stanowi nie więcej, niż jedną trzecią surówki.

Przepis: Surówka z marchewki i pora

Pyszny pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
82 w każdej porcji

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMarchewkę zetrzyj na grubej tarce, por pokrój drobno. Wymieszaj majonez z jogurtem i sokiem z cytryny.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj sos majonezowy, wymieszaj wszystko, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do czego podawać surówkę z marchewki?

Surówka z marchewki i pora to bardzo uniwersalna surówka do obiadu. Pasuje do klasycznych dań, takich jak ziemniaki z kotletem, pieczonym mięsem czy rybą z patelni. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie kasz i sosów, czy to mięsnych, czy to grzybowych. Może być też dodatkiem do dań z ryżem, także takich z orientalną nutą. Surówka z marchewki jest też dobra do dań z rusztu: w wersji z dressingiem z oliwy śmiało zabieraj ją na imprezę plenerową.

Czytaj też:
Najlepszy przepis na kartacze, jakiego nie znajdziesz w książkach. Smak dzieciństwa wraca
Czytaj też:
Pałki z kurczaka pieczone w tym sosie smakują, że palce lizać. Przepis przywiozłam z wakacji