Uwielbiam surówki, ale czasem mam poczucie, że kończą mi się na nie pomysły. Wtedy lubię szukać inspiracji wokół siebie, także w restauracjach czy barach. Kiedy jem poza domem, lubię z kolei zamawiać surówki, które wymagają tarcia warzyw, bo ja niespecjalnie za tym przepadam: dlatego często jest to surówka z marchewki. Tym razem jej smak i wygląd mnie zaskoczył. Okazało się, że sekretem jest dodatek pora. Tak mi posmakowała, że postanowiłam podobną zrobić w domu.
Jak zrobić surówkę z marchewki i pora?
Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii: wystarczy zetrzeć marchewkę, pokroić pora i wymieszać z prostym dressingiem. Ja postawiłam na sos majonezowo-jogurtowy z odrobiną soku z cytryny. Tu od razu rada: jeśli wolisz lżejsze dressingi, skrop warzywa oliwą i odrobiną soku z cytryny. Też będzie pysznie.
Surówkę z marchewki z tego przepisu rób intuicyjnie: chodzi o to, że nie trzeba trzymać się sztywno proporcji. Jeśli lubisz pory, wkrój ich więcej. Jeśli chcesz, żeby marchewka grała tu główną rolę, niech po stanowi nie więcej, niż jedną trzecią surówki.
Przepis: Surówka z marchewki i pora
Pyszny pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 82 w każdej porcji
Składniki
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMarchewkę zetrzyj na grubej tarce, por pokrój drobno. Wymieszaj majonez z jogurtem i sokiem z cytryny.
- Robienie surówkiDo warzyw dodaj sos majonezowy, wymieszaj wszystko, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do czego podawać surówkę z marchewki?
Surówka z marchewki i pora to bardzo uniwersalna surówka do obiadu. Pasuje do klasycznych dań, takich jak ziemniaki z kotletem, pieczonym mięsem czy rybą z patelni. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie kasz i sosów, czy to mięsnych, czy to grzybowych. Może być też dodatkiem do dań z ryżem, także takich z orientalną nutą. Surówka z marchewki jest też dobra do dań z rusztu: w wersji z dressingiem z oliwy śmiało zabieraj ją na imprezę plenerową.
Czytaj też:
Najlepszy przepis na kartacze, jakiego nie znajdziesz w książkach. Smak dzieciństwa wracaCzytaj też:
Pałki z kurczaka pieczone w tym sosie smakują, że palce lizać. Przepis przywiozłam z wakacji