Kuchnia francuska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Odkąd spróbowałam tych pałek z kurczaka, mogę to sama potwierdzić. Nigdy bowiem wcześniej nie jadłam tak smacznej wersji pałek z kurczaka. Zachwyciły mnie i moją rodzinę smakiem, aromatem i doskonałym sosem. Po powrocie z wakacji przygotowałam je już trzy razy.
Jak przygotować pałki z kurczaka do pieczenia?
Pałki z kurczaka przeznaczone do pieczenia, warto wcześniej odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu dobrze jest oprószyć je solą, pieprzem i mąką. Potem przychodzi czas na ich obsmażenie. Do tego celu warto użyć mieszanki masła i oleju, dzięki czemu mięso wyjdzie nadzwyczaj smaczne. Trzeba je smażyć na średnim ogniu, aż będzie ładnie zrumienione z każdej strony.
Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone w aromatycznym sosie?
Pałki z kurczaka, których spróbowałam na wakacjach we Francji, były zapiekane w pysznym sosie. Zawierał czosnek, kawałki cebuli i jabłek. Jak się później dowiedziałam, za doskonałym smakiem stały też inne dodatki. Były to: cydr, śmietanka, musztarda Dijon oraz tymianek.
Te składniki to kwintesencja kuchni francuskiej. Doskonale się ze sobą komponują i świetnie podkręcają smak potraw. I właśnie w sosie zawierającym te składniki należy upiec obsmażone pałki z kurczaka. Wystarczy ok. 40 minut spędzonych w piekarniku.
Przepis: Pałki z kurczaka po normandzku
Pałki z kurczaka pieczone w aromatycznym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 495 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 2-3 winne jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wytrawnego cydru
- 100 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Obsmaż kurczaka na rumiano z każdej strony, przełóż do naczynia do zapiekania.
- Smażenie dodatkówCebulę obierz, pokrój w piórka, zeszklij na patelni. Pod koniec dodaj posiekany czosnek, chwilę go przesmaż. Dodaj obrane cząstki jabłek, smaż, aż się lekko zarumienią. Dodaj do kurczaka.
- Pieczenie mięsaDo kurczaka z dodatkami wlej cydr i bulion. Dorzuć też tymianek, liść laurowy i musztardę. Przykryj i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie naczynie odkryj, dodaj śmietankę i piecz jeszcze ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Inna wersja pałek z kurczaka
Pałki z kurczaka w aromatycznym sosie można też przygotować w rondlu. Wtedy wszystko robi się w jednym naczyniu. Najpierw należy obsmażyć mięso, potem warzywa i jabłka. Na koniec wszystkie te składniki zalewa się mieszanką cydru, bulionu i musztardy i dusi na małym ogniu. Gdy mięso zrobi się miękkie, należy dodać śmietankę i całość jeszcze chwilę dusić, by sos odpowiednio zgęstniał.
Czytaj też:
Z piersi kurczaka ekspresowo zrobisz aromatyczny sos. Dobry do makaronu, kaszy czy ziemniakówCzytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracji