Makaron z cukinią można przyrządzić na wiele sposobów. Nasza propozycja na dziś to danie z makaronem i prostymi, ale lubianymi dodatkami. Kiedy makaron się gotuje, ty przyrządzasz resztę na patelni. Kwadrans i posiłek dla całej rodziny gotowy!
Jak zrobić makaron z cukinią i szynką?
Przy tego typu ekspresowych daniach z makaronem warto odpowiednio zaplanować pracę. Wstaw makaron do gotowania i na patelni obok zacznij robić pyszny sos z cukinią i szynką. Najpierw na patelni ląduje szynka, która przesmażona sprawi, że sos będzie bardzo aromatyczny. Potem czosnek i cukinia. Sos połączy zwykła śmietana „osiemnastka”.
Tego typu sosy zawsze warto podlać niewielką ilością wody z gotowania makaronu. Taka woda zawiera skrobię i sprawia, że finalnie sos ma bardzo przyjemną konsystencję.
Do przygotowania dania można wykorzystać dowolną szynkę, ale też miks wędlin. Jeśli to szynka bądź wędliny z tłuszczykiem, daj mu się na początku wytopić. Sos dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy.
Przepis: Makaron z cukinią i szynką
Szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 930 w każdej porcji
Składniki
- 500 g makaronu
- 1 cukinia
- 300 g szynki
- 300 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Szynkę zetrzyj lub pokrój drobno, cukinie pokrój w kostkę lub półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Robienie daniaNa patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szynkę i smaż 2 minuty, dodaj czosnek i cukinię. Smaż wszystko razem, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. W razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron i wymieszaj całość.
Jak podawać makaron z cukinią?
Makaron z cukinią można serwować posypany tartym parmezanem (lub innym serem) albo świeżą zieleniną (np. listkami bazylii lub posiekanym drobno szczypiorkiem). Danie najlepiej podawać od razu, prosto z patelni nakładając na talerze.
Jeśli taki makaron zostanie ci na kolejny dzień, można go łatwo zamienić w pyszną zapiekankę. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp sporą ilością tartego sera (np. goudy lub mozzarelli) i zapiekaj, aż ser się rozpuści i zrumieni. Do zapiekanki można dodać też inne składniki, np. zioła, ale też warzywa takie jak np. cebula, poszatkowana sałata rzymska czy pokrojona drobno ostra papryczka.
Czytaj też:
Sycąca zapiekanka z ziemniaków wystarcza za cały obiad. Sekret to serowy sosCzytaj też:
Obiad z piekarnika, który robi się sam. Tani, sycący i każdy prosi o dokładkę