Weź makaron, cukinię i proste dodatki. Pyszny posiłek w 15 minut

Weź makaron, cukinię i proste dodatki. Pyszny posiłek w 15 minut

Dodano: 
Makaron z cukinią i szynką
Makaron z cukinią i szynką Źródło: Shutterstock / denio109
To szybkie danie z makaronem jest pełne smaku. Nie trzeba wiele, aby je wyczarować. Może być obiadem albo sycącą kolacją.

Makaron z cukinią można przyrządzić na wiele sposobów. Nasza propozycja na dziś to danie z makaronem i prostymi, ale lubianymi dodatkami. Kiedy makaron się gotuje, ty przyrządzasz resztę na patelni. Kwadrans i posiłek dla całej rodziny gotowy!

Jak zrobić makaron z cukinią i szynką?

Przy tego typu ekspresowych daniach z makaronem warto odpowiednio zaplanować pracę. Wstaw makaron do gotowania i na patelni obok zacznij robić pyszny sos z cukinią i szynką. Najpierw na patelni ląduje szynka, która przesmażona sprawi, że sos będzie bardzo aromatyczny. Potem czosnek i cukinia. Sos połączy zwykła śmietana „osiemnastka”.

Tego typu sosy zawsze warto podlać niewielką ilością wody z gotowania makaronu. Taka woda zawiera skrobię i sprawia, że finalnie sos ma bardzo przyjemną konsystencję.

Do przygotowania dania można wykorzystać dowolną szynkę, ale też miks wędlin. Jeśli to szynka bądź wędliny z tłuszczykiem, daj mu się na początku wytopić. Sos dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy.

Przepis: Makaron z cukinią i szynką

Szybkie danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
930 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 1 cukinia
  • 300 g szynki
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Szynkę zetrzyj lub pokrój drobno, cukinie pokrój w kostkę lub półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Robienie daniaNa patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szynkę i smaż 2 minuty, dodaj czosnek i cukinię. Smaż wszystko razem, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. W razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron i wymieszaj całość.

Jak podawać makaron z cukinią?

Makaron z cukinią można serwować posypany tartym parmezanem (lub innym serem) albo świeżą zieleniną (np. listkami bazylii lub posiekanym drobno szczypiorkiem). Danie najlepiej podawać od razu, prosto z patelni nakładając na talerze.

Jeśli taki makaron zostanie ci na kolejny dzień, można go łatwo zamienić w pyszną zapiekankę. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp sporą ilością tartego sera (np. goudy lub mozzarelli) i zapiekaj, aż ser się rozpuści i zrumieni. Do zapiekanki można dodać też inne składniki, np. zioła, ale też warzywa takie jak np. cebula, poszatkowana sałata rzymska czy pokrojona drobno ostra papryczka.

Czytaj też:
Sycąca zapiekanka z ziemniaków wystarcza za cały obiad. Sekret to serowy sos
Czytaj też:
Obiad z piekarnika, który robi się sam. Tani, sycący i każdy prosi o dokładkę