Pieczarki napełniam aromatycznym farszem i zapiekam. Pyszna przekąska w pół godziny

Pieczarki napełniam aromatycznym farszem i zapiekam. Pyszna przekąska w pół godziny

Dodano: 
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki Źródło: Shutterstock / MarinelaM
Prosty farsz zrobisz w kilka chwil, a reszta dzieje się już w piekarniku. Faszerowane pieczarki to doskonała przekąska na ciepło lub lekki posiłek.

Aromatyczne pieczarki i roztopiony ser, gorący ser to połączenie idealne. Grzyby z prostym farszem nie wymagają wiele pracy, ale efekt zachwyca smakiem. Pieczarki szybko się pieką, a to oznacza, że przekąska będzie gotowa wręcz ekspresowo.

Jak zrobić faszerowane pieczarki z serem?

Do faszerowania wybierz duże pieczarki z ładnymi kapeluszami. Trzonki obrywaj delikatnie (lub wycinaj nożykiem), aby zrobić miejsce na farsz. Trzonki wykorzystaj do farszu: bo tarty ser mieszamy z przesmażonymi z cebulką grzybami.

Zależnie od wielkości grzybów, danie będzie gotowe po 15-25 minutach w piekarniku.

Przepis: Faszerowane pieczarki

Pomysł na pieczarki z serowym farszem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
343 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 150 g tartego, żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZ pieczarek oderwij delikatnie trzonki i te, które są dobre, zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj starte pieczarki oraz masło. Dopraw solą, pieprzem, papryką i oregano. Smaż, aż płyn z patelni odparuje. Zostaw cebulę z pieczarkami do przestudzenia.
  2. Faszerowanie i pieczenie pieczarekCebulę wymieszaj z tartym żółtym serem. Farszem napełniaj kapelusze grzybów. Zapiekaj pieczarki ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Rada: jeśli zostanie ci farsz, wykorzystaj go do zrobienia szybkich zapiekanek: posmaruj kromki masłem lub skrop oliwą, nałóż farsz i zapiekaj, aż ser się zrumieni.

Inne pomysły na farsz do pieczarek

Pieczarki świetnie nadają się do faszerowania. Wydrążone kapelusze możesz wypełnić niemal wszystkim, co lubisz. Pieczarki z serem z naszego przepisu to tylko jedna z możliwości. Oto inne pomysły na farsz do pieczonych pieczarek:

  • Ser feta i szpinak – podsmażony szpinak z czosnkiem i rozkruszoną fetą to klasyka o wyrazistym smaku.
  • Ser żółty i szynka – starte składniki po zapieczeniu tworzą pyszną, ciągnącą się masę.
  • Kuskus z warzywami – lekka, wegańska wersja. Wykorzystaj do niej paprykę, cukinię i zioła.
  • Pesto i mozzarella – wystarczy włożyć do kapelusza odrobinę pesto i kawałek mozzarelli, która pięknie się zapieka.
  • Kasza gryczana z pieczoną papryką – wegańska, sycąca wersja z lekko dymnym aromatem. Możesz doprawić paprykę chilli lub papryką wędzoną w proszku.
  • Twaróg z koperkiem i czosnkiem – delikatny, kremowy farsz z nutą świeżych ziół.
  • Soczewica z pomidorami i cebulką – pyszna wegańska wersja, pełna pożywnego białka.
  • Pieczarki z... pieczarkami – drobno posiekane trzonki pieczarek przesmażone z cebulką i przyprawami to prosty, ale aromatyczny farsz.
  • Serek śmietankowy z suszonymi pomidorami – wystarczy posiekać pomidory i wymieszać z kremowym serkiem.
  • Kurczak z serem i przyprawą gyros – wersja dla fanów mięsnych smaków, jest aromatyczna i sycąca.

Oczywiście to tylko inspiracje. Możesz tworzyć własne farsze, eksperymentując ze smakami.

Czytaj też:
Do pieczarek z patelni dorzucam cukinię. To ekspresowa przekąska, a sekretem są dodatki
Czytaj też:
Zawijam i znikają ze stołu. Lekkie roladki z cukinii, których każdy chce spróbować