Aromatyczne pieczarki i roztopiony ser, gorący ser to połączenie idealne. Grzyby z prostym farszem nie wymagają wiele pracy, ale efekt zachwyca smakiem. Pieczarki szybko się pieką, a to oznacza, że przekąska będzie gotowa wręcz ekspresowo.
Jak zrobić faszerowane pieczarki z serem?
Do faszerowania wybierz duże pieczarki z ładnymi kapeluszami. Trzonki obrywaj delikatnie (lub wycinaj nożykiem), aby zrobić miejsce na farsz. Trzonki wykorzystaj do farszu: bo tarty ser mieszamy z przesmażonymi z cebulką grzybami.
Zależnie od wielkości grzybów, danie będzie gotowe po 15-25 minutach w piekarniku.
Przepis: Faszerowane pieczarki
Pomysł na pieczarki z serowym farszem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 343 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 150 g tartego, żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZ pieczarek oderwij delikatnie trzonki i te, które są dobre, zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj starte pieczarki oraz masło. Dopraw solą, pieprzem, papryką i oregano. Smaż, aż płyn z patelni odparuje. Zostaw cebulę z pieczarkami do przestudzenia.
- Faszerowanie i pieczenie pieczarekCebulę wymieszaj z tartym żółtym serem. Farszem napełniaj kapelusze grzybów. Zapiekaj pieczarki ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Rada: jeśli zostanie ci farsz, wykorzystaj go do zrobienia szybkich zapiekanek: posmaruj kromki masłem lub skrop oliwą, nałóż farsz i zapiekaj, aż ser się zrumieni.
Inne pomysły na farsz do pieczarek
Pieczarki świetnie nadają się do faszerowania. Wydrążone kapelusze możesz wypełnić niemal wszystkim, co lubisz. Pieczarki z serem z naszego przepisu to tylko jedna z możliwości. Oto inne pomysły na farsz do pieczonych pieczarek:
- Ser feta i szpinak – podsmażony szpinak z czosnkiem i rozkruszoną fetą to klasyka o wyrazistym smaku.
- Ser żółty i szynka – starte składniki po zapieczeniu tworzą pyszną, ciągnącą się masę.
- Kuskus z warzywami – lekka, wegańska wersja. Wykorzystaj do niej paprykę, cukinię i zioła.
- Pesto i mozzarella – wystarczy włożyć do kapelusza odrobinę pesto i kawałek mozzarelli, która pięknie się zapieka.
- Kasza gryczana z pieczoną papryką – wegańska, sycąca wersja z lekko dymnym aromatem. Możesz doprawić paprykę chilli lub papryką wędzoną w proszku.
- Twaróg z koperkiem i czosnkiem – delikatny, kremowy farsz z nutą świeżych ziół.
- Soczewica z pomidorami i cebulką – pyszna wegańska wersja, pełna pożywnego białka.
- Pieczarki z... pieczarkami – drobno posiekane trzonki pieczarek przesmażone z cebulką i przyprawami to prosty, ale aromatyczny farsz.
- Serek śmietankowy z suszonymi pomidorami – wystarczy posiekać pomidory i wymieszać z kremowym serkiem.
- Kurczak z serem i przyprawą gyros – wersja dla fanów mięsnych smaków, jest aromatyczna i sycąca.
Oczywiście to tylko inspiracje. Możesz tworzyć własne farsze, eksperymentując ze smakami.
Czytaj też:
Do pieczarek z patelni dorzucam cukinię. To ekspresowa przekąska, a sekretem są dodatkiCzytaj też:
Zawijam i znikają ze stołu. Lekkie roladki z cukinii, których każdy chce spróbować