Makaron z łososiem to pełen smaku komfortowy posiłek, który sprawdzi się zawsze, kiedy jesteś głodny, a nie masz czasu czy ochoty na długie stanie w kuchni. Całość zajmie ci tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. To prosty sos na bazie śmietany, ale główną rolę gra tu aromatyczny łosoś.
Jak zrobić makaron z łososiem?
Do tego dania najlepszy będzie łosoś wędzony na ciepło. Mogą to być np. popularne brzuszki, które zwykle kupuje się na wagę, ale też pakowany łosoś (taki łosoś często jest z dodatkami, np. pieprzem czy koperkiem – śmiało można go wykorzystać do tego dania). Z łososia wystarczy jedynie usunąć skórę.
Do przygotowania dania można wykorzystać makaron o dowolnym kształcie. Świetnie sprawdzą się kokardki, świderki czy rurki. Aby dodać sosowi aksamitnej konsystencji, przy tego typu daniach, zawsze warto podlać sos na patelni czy w rondlu odrobiną wody z gotowania makaronu.
Inspiracja: do sosu można dodać również inne składniki, pasuje tu np. zielony groszek, ale też cebula czy czosnek. Do sosu można też dodać liście szpinaku lub liście rukoli.
Przepis: Makaron z wędzonym łososiem
Szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 830 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 1 duża śmietana 18%
- 300 g łososia wędzonego na zimno
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron wrzuć do gotowania w osolonej wodzie. Łososia rozdrobnij i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy.
- Robienie daniaDo łososia dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i duś chwilę razem. Dodaj odcedzony makaron i ewentualnie odrobinę wody z gotowania makaronu. Na koniec dorzuć żółty ser, wymieszaj, dodaj koperek i gotowe
Jak podawać makaron z wędzonym łososiem?
Makaron najlepiej smakuje podany od razu. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale jeśli chcesz, można go udekorować dodatkowo natką pietruszki czy listkami bazylii.
Jeśli zrobisz za dużo makaronu z łososiem, możesz go na drugi dzień łatwo zamienić w pyszną, aromatyczną zapiekankę: wystarczy, że przełożysz go do naczynia żaroodpornego, posypiesz tartym, żółtym serem i zapieczesz, aż z wierzchu wytworzy się złota, serowa skórka.
Czytaj też:
Wystarczy cukinia i jeden aromatyczny dodatek. To danie z makaronem zrobisz ekspresowoCzytaj też:
Wrzuć na patelnię szynkę i posiekaj koperek. Sycące danie z makaronem zrobisz w 15 minut