Weź makaron i wędzonego łososia. To pyszne i sycące danie zrobisz w 15 minut

Weź makaron i wędzonego łososia. To pyszne i sycące danie zrobisz w 15 minut

Dodano: 
Makaron z łososiem
Makaron z łososiem Źródło: Shutterstock / GK1982
Makaron z łososiem to proste danie, które przygotujesz ekspresowo. Może być obiadem, ale jest też świetne jako sycąca kolacja.

Makaron z łososiem to pełen smaku komfortowy posiłek, który sprawdzi się zawsze, kiedy jesteś głodny, a nie masz czasu czy ochoty na długie stanie w kuchni. Całość zajmie ci tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. To prosty sos na bazie śmietany, ale główną rolę gra tu aromatyczny łosoś.

Jak zrobić makaron z łososiem?

Do tego dania najlepszy będzie łosoś wędzony na ciepło. Mogą to być np. popularne brzuszki, które zwykle kupuje się na wagę, ale też pakowany łosoś (taki łosoś często jest z dodatkami, np. pieprzem czy koperkiem – śmiało można go wykorzystać do tego dania). Z łososia wystarczy jedynie usunąć skórę.

Do przygotowania dania można wykorzystać makaron o dowolnym kształcie. Świetnie sprawdzą się kokardki, świderki czy rurki. Aby dodać sosowi aksamitnej konsystencji, przy tego typu daniach, zawsze warto podlać sos na patelni czy w rondlu odrobiną wody z gotowania makaronu.

Inspiracja: do sosu można dodać również inne składniki, pasuje tu np. zielony groszek, ale też cebula czy czosnek. Do sosu można też dodać liście szpinaku lub liście rukoli.

Przepis: Makaron z wędzonym łososiem

Szybkie danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
830 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 1 duża śmietana 18%
  • 300 g łososia wędzonego na zimno
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron wrzuć do gotowania w osolonej wodzie. Łososia rozdrobnij i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy.
  2. Robienie daniaDo łososia dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i duś chwilę razem. Dodaj odcedzony makaron i ewentualnie odrobinę wody z gotowania makaronu. Na koniec dorzuć żółty ser, wymieszaj, dodaj koperek i gotowe

Jak podawać makaron z wędzonym łososiem?

Makaron najlepiej smakuje podany od razu. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale jeśli chcesz, można go udekorować dodatkowo natką pietruszki czy listkami bazylii.

Jeśli zrobisz za dużo makaronu z łososiem, możesz go na drugi dzień łatwo zamienić w pyszną, aromatyczną zapiekankę: wystarczy, że przełożysz go do naczynia żaroodpornego, posypiesz tartym, żółtym serem i zapieczesz, aż z wierzchu wytworzy się złota, serowa skórka.

Czytaj też:
Wystarczy cukinia i jeden aromatyczny dodatek. To danie z makaronem zrobisz ekspresowo
Czytaj też:
Wrzuć na patelnię szynkę i posiekaj koperek. Sycące danie z makaronem zrobisz w 15 minut