Wystarczy cukinia i jeden aromatyczny dodatek. To danie z makaronem zrobisz ekspresowo

Wystarczy cukinia i jeden aromatyczny dodatek. To danie z makaronem zrobisz ekspresowo

Dodano: 
Makaron z boczkiem i cukinią
Makaron z boczkiem i cukinią Źródło: Shutterstock / kuvona
Makaron z cukinią można przygotować na wiele sposobów. Nasza propozycja na dziś to proste i szybkie danie, które syci i świetnie smakuje.

Sekret tego dania to aromatyczny boczek, który podczas smażenia się wytapia, a tłuszcz staje się idealnym nośnikiem smaków. Taki makaron to danie, które możesz zrobić na szybki obiad lub kolację. Zawsze wtedy, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, a potrzebujesz zjeść coś sycącego.

Jak zrobić makaron z cukinią i boczkiem?

Cały sekret tego dania to wytopienie boczku na patelni. Dopiero potem należy dodać do niego cukinię. Warzywa nie smaży się już długo, ponieważ dobrze, jeśli pozostanie lekko chrupiące.

Przygotowując tego typu dania, jeśli zależy ci na czasie, działaj równolegle: nastaw makaron do gotowania, a na patelni zacznij szykować boczek i cukinię. Boczek z cukinią można podlać odrobiną wody z gotowania makaronu, to sprawi, że utworzy się delikatny sos.

Przepis: Makaron z cukinią i boczkiem

Pomysł na szybki posiłek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
827 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 300 g boczku
  • 2 cukinie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUgotuj makaron w osolonej wodzie. Pokrój boczek w kostkę i wrzuć na patelnię. Cukinię pokrój. Kiedy boczek się wytopi, dorzuć na patelnię i smaż chwilę razem.
  2. Robienie daniaDopraw cukinię i boczek solą i pieprzem. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj wszystko dokładnie.

Gotowe danie możesz dodatkowo posypać tartym parmezanem lub innym serem. Można je też udekorować natką pietruszki albo szczypiorkiem.

Inne pomysły na makaron z cukinią i boczkiem

Do zestawu makaron, cukinia, boczek możesz też dodać inne składniki. To przede wszystkim cebula i czosnek. Posiekaj je drobno i wrzuć na patelnię, kiedy boczek zacznie się rumienić.

Na patelnię można też dołożyć inne warzywa, np. kolorową paprykę, seler naciowy, pomidory, liście szpinaku. Ciekawą i pyszną opcją jest dorzucenie sera feta: wówczas topiący się ser utworzy kremowy sos, który doda smaku całemu daniu. Przy tej opcji uważaj jedynie z dodatkiem soli, ponieważ sam ser jest zwykle wystarczająco słony i danie można doprawić jedynie pieprzem.

Czytaj też:
Miksuję zdrowe składniki i dodaję do kapusty pekińskiej. Pyszna surówka gotowa w kilka chwil
Czytaj też:
Zapieczony makaron z prostymi dodatkami. Moja rodzina kocha to połączenie