Miksuję zdrowe składniki i dodaję do kapusty pekińskiej. Pyszna surówka gotowa w kilka chwil

Miksuję zdrowe składniki i dodaję do kapusty pekińskiej. Pyszna surówka gotowa w kilka chwil

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Taką surówkę robię zawsze, kiedy mam mało czasu, a chcę mieć lekki i zdrowy dodatek do obiadu. Gwiazdą tej surówki jest aromatyczny, zielony sos na jogurcie.

Kapusta pekińska to warzywo, które lubię mieć zawsze pod ręką. Nie kosztuje wiele i daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o surówki i sałatki. Jeden z moich ulubionych sposobów na pekinkę to surówka z jogurtowym sosem z dodatkiem natki pietruszki i czosnku.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Kapustę pekińską wystarczy posiekać, a składniki na dressing jogurtowy zmiksować. Dla ułatwienia można czosnek i natkę pokroić na mniejsze części. Ja do takiego sosu zawsze dodaję oliwę z oliwek lub dowolny, zdrowy olej, jaki akurat mam w domu: często jest to olej lniany albo olej z ostropestu. Smak doskonale podkreśli też odrobina octu jabłkowego (może być też sok z cytryny lub limonki).

Rada: przepis na tę surówkę możesz potraktować jako pyszną bazę, do której można śmiało dorzucić też inne warzywa. U mnie to często świeże ogórki, które idealnie pasują do tego zestawienia, ale czasem też pomidory rzodkiewka czy nawet kukurydza z puszki.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Szybka surówka do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
47 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska

na sos:

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dressinguWszystkie składniki na sos zmiksuj.
  2. Robienie surówkiKapustę pekińską poszatkuj i dokładnie wymieszaj z dressingiem. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą czy pieprzem.

Jak podawać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej pasuje zarówno do obiadów z ziemniakami, jak i dań z ryżem, kaszami czy makaronem. Ja lubię ją bardzo w letniej, lekkiej wersji z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Może być też dodatkiem do wypełnienia tortilli czy wrapów.

Ja też zawsze robię dość sporo surówki, aby wieczorem szybko zmienić ją w lekką sałatkę, która robi za cały posiłek: wystarczy wkroić do niej np. jajka, wrzucić kulki mozzarelli czy dodać pokruszony ser feta. Może to być też wędzony kurczak albo łosoś. Sprawdzi się także tuńczyk z puszki.

Czytaj też:
Myślałem, że znam smak młodych ziemniaków. Teściowa pokazała mi prosty trik, który zmienia wszystko
Czytaj też:
Ten przepis na pałki kurczaka pokochasz od pierwszego kęsa! Kremowy sos robi całą robotę