Kapusta pekińska to warzywo, które lubię mieć zawsze pod ręką. Nie kosztuje wiele i daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o surówki i sałatki. Jeden z moich ulubionych sposobów na pekinkę to surówka z jogurtowym sosem z dodatkiem natki pietruszki i czosnku.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Kapustę pekińską wystarczy posiekać, a składniki na dressing jogurtowy zmiksować. Dla ułatwienia można czosnek i natkę pokroić na mniejsze części. Ja do takiego sosu zawsze dodaję oliwę z oliwek lub dowolny, zdrowy olej, jaki akurat mam w domu: często jest to olej lniany albo olej z ostropestu. Smak doskonale podkreśli też odrobina octu jabłkowego (może być też sok z cytryny lub limonki).
Rada: przepis na tę surówkę możesz potraktować jako pyszną bazę, do której można śmiało dorzucić też inne warzywa. U mnie to często świeże ogórki, które idealnie pasują do tego zestawienia, ale czasem też pomidory rzodkiewka czy nawet kukurydza z puszki.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej
Szybka surówka do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 47 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska
na sos:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie dressinguWszystkie składniki na sos zmiksuj.
- Robienie surówkiKapustę pekińską poszatkuj i dokładnie wymieszaj z dressingiem. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą czy pieprzem.
Jak podawać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej pasuje zarówno do obiadów z ziemniakami, jak i dań z ryżem, kaszami czy makaronem. Ja lubię ją bardzo w letniej, lekkiej wersji z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Może być też dodatkiem do wypełnienia tortilli czy wrapów.
Ja też zawsze robię dość sporo surówki, aby wieczorem szybko zmienić ją w lekką sałatkę, która robi za cały posiłek: wystarczy wkroić do niej np. jajka, wrzucić kulki mozzarelli czy dodać pokruszony ser feta. Może to być też wędzony kurczak albo łosoś. Sprawdzi się także tuńczyk z puszki.
Czytaj też:
Myślałem, że znam smak młodych ziemniaków. Teściowa pokazała mi prosty trik, który zmienia wszystkoCzytaj też:
Ten przepis na pałki kurczaka pokochasz od pierwszego kęsa! Kremowy sos robi całą robotę