Anna Starmach, kucharka i autorka książek, jurorka programów Materchef i Masterchef Junior bardzo chętnie dzieli się w mediach społecznościowych swoimi przepisami na ulubione dania. Niektóre to prawdziwe kulinarne perełki: proste, a pyszne! O tych placuszkach bananowych z malinowych napisała: „W wiadomościach CIĄGLE pytacie o przepis, więc podrzucam wam rolkę, zapiszcie ją, na pewno przyjdzie taki dzień, że będziecie tych placków potrzebować:) Mniam!”
Jak zrobić placuszki bananowe z malinami?
Aby zrobić proste ciasto na placuszki, potrzebujesz jedynie miskę i widelec, którym rozgnieciesz banany i wymieszasz wszystkie składniki. Ani Starmach do swoich placuszków użyła mrożone maliny, ale mogą to być oczywiście świeże owoce. Ania Starmach poleca tu także jagody.
Z podanych w przepisie proporcji wychodzi 10-12 małych placuszków. Jak poleca Ania Starmach, są idealne na pierwsze i drugie śniadanie lub na piknik. My je polecamy także jako słodką przegryzkę w ciągu dnia lub sycący deser.
Przepis: Placuszki bananowe z malinami
Przepis Ani Starmach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 1 banan
- 1 jajko
- 100 g jogurtu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki malin
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta na plackiRozgnieć banana widelcem, dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Smażenie placuszkówNakładaj na rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać placuszki bananowe?
Ania Starmach pokazała w mediach społecznościowych krok po kroku, jak przyrządza swoje placuszki. Na krótkim filmie widać, jak proste są do przygotowania.
Gotowe placki można zajadać bez żadnych dodatków: są delikatnie słodkie dzięki dodatkowi banana (im dojrzalszy będzie, tym słodsze będą placuszki). Można placki oprószyć delikatnie cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Świetnie smakują zaserwowane z jogurtem lub waniliowym serkiem homogenizowanym. Obok można dodatkowo położyć również świeże owoce, takie jak maliny, borówki, truskawki czy jagody.
Czytaj też:
Jeden z najwartościowszych owoców świata przerabiam na dżem. Pasuje do wielu potrawCzytaj też:
Te puszyste pianki robię w 15 minut z trzech składników. Doskonale smakują, a kosztują grosze