Ania Starmach bierze widelec i miesza proste składniki. Każdy prosi o przepis na te placuszki

Ania Starmach bierze widelec i miesza proste składniki. Każdy prosi o przepis na te placuszki

Dodano: 
Rozgniatanie banana na placki
Rozgniatanie banana na placki Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Te proste placuszki to kulinarny hit nie tylko na lato, bo można do nich użyć także mrożonych owoców. Genialnym przepisem podzieliła się Ania Starmach.

Anna Starmach, kucharka i autorka książek, jurorka programów Materchef i Masterchef Junior bardzo chętnie dzieli się w mediach społecznościowych swoimi przepisami na ulubione dania. Niektóre to prawdziwe kulinarne perełki: proste, a pyszne! O tych placuszkach bananowych z malinowych napisała: „W wiadomościach CIĄGLE pytacie o przepis, więc podrzucam wam rolkę, zapiszcie ją, na pewno przyjdzie taki dzień, że będziecie tych placków potrzebować:) Mniam!”

Jak zrobić placuszki bananowe z malinami?

Aby zrobić proste ciasto na placuszki, potrzebujesz jedynie miskę i widelec, którym rozgnieciesz banany i wymieszasz wszystkie składniki. Ani Starmach do swoich placuszków użyła mrożone maliny, ale mogą to być oczywiście świeże owoce. Ania Starmach poleca tu także jagody.

Z podanych w przepisie proporcji wychodzi 10-12 małych placuszków. Jak poleca Ania Starmach, są idealne na pierwsze i drugie śniadanie lub na piknik. My je polecamy także jako słodką przegryzkę w ciągu dnia lub sycący deser.

Przepis: Placuszki bananowe z malinami

Przepis Ani Starmach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
164 w każdej porcji

Składniki

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki malin

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta na plackiRozgnieć banana widelcem, dodaj resztę składników i wymieszaj.
  2. Smażenie placuszkówNakładaj na rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać placuszki bananowe?

Ania Starmach pokazała w mediach społecznościowych krok po kroku, jak przyrządza swoje placuszki. Na krótkim filmie widać, jak proste są do przygotowania.

Gotowe placki można zajadać bez żadnych dodatków: są delikatnie słodkie dzięki dodatkowi banana (im dojrzalszy będzie, tym słodsze będą placuszki). Można placki oprószyć delikatnie cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Świetnie smakują zaserwowane z jogurtem lub waniliowym serkiem homogenizowanym. Obok można dodatkowo położyć również świeże owoce, takie jak maliny, borówki, truskawki czy jagody.

Czytaj też:
Jeden z najwartościowszych owoców świata przerabiam na dżem. Pasuje do wielu potraw
Czytaj też:
Te puszyste pianki robię w 15 minut z trzech składników. Doskonale smakują, a kosztują grosze

Źródło: smaki.pl, Instagram/@ania_starmach