Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób, jemy to danie na potęgę. Dorzucam tylko dwa dodatki

Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób, jemy to danie na potęgę. Dorzucam tylko dwa dodatki

Dodano: 
Bób z masłem i koperkiem
Bób z masłem i koperkiem Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Kiedy zaczyna się sezon na bób i jego cena spada do rozsądnej granicy, kupujemy go nawet codziennie. To najprostszy przepis.

Bob to dla mnie zdecydowanie jeden z najlepszych strączków. Nie wyobrażam sobie początku lata bez tego przysmaku. Żartuję nawet, że w tym czasie w połowie składam się z bobu, a w drugiej z czereśni i truskawek. I choć znam wiele pysznych przepisów z bobem w roli głównej lub jako dodatkiem, to ten jest zdecydowanie moim numerem jeden.

Jak zrobić gotowany bób z koperkiem i masłem?

Najważniejsze to ugotować bób do miękkości. Czas gotowania bobu będzie się różnił w zależności od tego, czy to młode strączki, które są delikatne i miękkie, czy już starsze. Można przyjąć, że będzie to przedział 8-15 minut. Najlepiej wyjąć jedno ziarno i spróbować, czy jest już gotowe.

Potem wystarczy bób odcedzić i do gorącego dodać masło, które się roztopi oraz koperek. Część osób tu pewnie zapyta: a co ze skórką? Czy trzeba obierać bób ze skórki? Odpowiedź jest prosta: można, ale nie trzeba. Ja należę do tych, którzy jedzą bób ze skórką. Raz, że nie chce mi się obierać każdego ziarna, dwa, że po prostu lubię bób w tej wersji. Jeśli jednak chcesz bób obrać, to zrób to w pierwszej kolejności. Potem najlepiej wrzucić go na patelnię z odrobiną masła, a kiedy się podgrzeje, dodać koperek i wymieszać.

Przepis: Bób z masłem i koperkiem

Szybki pomysł na bób.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
264 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g bobu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie bobuZagotuj osoloną wodę. Wrzuć bób i gotuj ok. 10-15 minut. W tym czasie posiekaj koperek.
  2. Szykowanie daniaUgotowany bób odcedź, gorący wymieszaj z koperkiem i dodaj masło.

Z czym podawać gotowany bób?

Masło i koperek to tylko jedna z możliwości na podanie gotowanego bobu. Jest pyszny także z masłem czosnkowym lub ziołowym (wymieszaj masło z posiekanym koperkiem, świeżym tymiankiem i solą). Świetnie smakuje także z natką pietruszki. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, polej gotowy płatkami chili przesmażonymi z masłem.

Smaczną i estetyczną opcją jest podanie bobu z odrobiną oliwy oraz uprażonymi na patelni ziarenkami czarnego sezamu. W tej wersji będzie lepiej wyglądać bez skórki, ponieważ soczysta zieleń będzie idealnie kontrastować z czarnymi ziarnami.

Czytaj też:
To sałatka potrójnie fasolowa. Robi się ją szybko, a wystarcza na cały posiłek
Czytaj też:
Bób w tej postaci można jeść nawet na śniadanie. Przepis jest dziecinnie prosty