Bob to dla mnie zdecydowanie jeden z najlepszych strączków. Nie wyobrażam sobie początku lata bez tego przysmaku. Żartuję nawet, że w tym czasie w połowie składam się z bobu, a w drugiej z czereśni i truskawek. I choć znam wiele pysznych przepisów z bobem w roli głównej lub jako dodatkiem, to ten jest zdecydowanie moim numerem jeden.
Jak zrobić gotowany bób z koperkiem i masłem?
Najważniejsze to ugotować bób do miękkości. Czas gotowania bobu będzie się różnił w zależności od tego, czy to młode strączki, które są delikatne i miękkie, czy już starsze. Można przyjąć, że będzie to przedział 8-15 minut. Najlepiej wyjąć jedno ziarno i spróbować, czy jest już gotowe.
Potem wystarczy bób odcedzić i do gorącego dodać masło, które się roztopi oraz koperek. Część osób tu pewnie zapyta: a co ze skórką? Czy trzeba obierać bób ze skórki? Odpowiedź jest prosta: można, ale nie trzeba. Ja należę do tych, którzy jedzą bób ze skórką. Raz, że nie chce mi się obierać każdego ziarna, dwa, że po prostu lubię bób w tej wersji. Jeśli jednak chcesz bób obrać, to zrób to w pierwszej kolejności. Potem najlepiej wrzucić go na patelnię z odrobiną masła, a kiedy się podgrzeje, dodać koperek i wymieszać.
Przepis: Bób z masłem i koperkiem
Szybki pomysł na bób.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 264 w każdej porcji
Składniki
- 500 g bobu
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- woda
Sposób przygotowania
- Gotowanie bobuZagotuj osoloną wodę. Wrzuć bób i gotuj ok. 10-15 minut. W tym czasie posiekaj koperek.
- Szykowanie daniaUgotowany bób odcedź, gorący wymieszaj z koperkiem i dodaj masło.
Z czym podawać gotowany bób?
Masło i koperek to tylko jedna z możliwości na podanie gotowanego bobu. Jest pyszny także z masłem czosnkowym lub ziołowym (wymieszaj masło z posiekanym koperkiem, świeżym tymiankiem i solą). Świetnie smakuje także z natką pietruszki. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, polej gotowy płatkami chili przesmażonymi z masłem.
Smaczną i estetyczną opcją jest podanie bobu z odrobiną oliwy oraz uprażonymi na patelni ziarenkami czarnego sezamu. W tej wersji będzie lepiej wyglądać bez skórki, ponieważ soczysta zieleń będzie idealnie kontrastować z czarnymi ziarnami.
Czytaj też:
To sałatka potrójnie fasolowa. Robi się ją szybko, a wystarcza na cały posiłekCzytaj też:
Bób w tej postaci można jeść nawet na śniadanie. Przepis jest dziecinnie prosty