Koktajle z awokado wyróżniają się swoją kremowością i pożywnością. I takie jest również to proste smoothie. Powstało, kiedy oprócz jogurtu i dojrzałego awokado nie miałam nic więcej, z czego można byłoby zrobić taką przekąskę. Do smaku dodałam jedynie odrobinę soku z cytryny, miód i szczyptę soli.
Jak zrobić smoothie z awokado na jogurcie?
Do przygotowania smoothie z awokado wykorzystaj dowolny jogurt naturalny. Ja najczęściej biorę jogurt do picia i nie rozcieńczam go już niczym. Jeśli to jogurt zwykły lub w stylu greckim: można gotowy koktajl rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji.
Do smoothie najlepiej wykorzystać dojrzałe, miękkie i kremowe awokado. Idealnie się tu sprawdza odmiana Hass. Aby koktajl nie był mdły, przełam smak sokiem z cytryny lub limonki. Szczypta soli także delikatnie podkręci smak, a odrobina miodu doda słodyczy.
Przepis: Smoothie z awokado
Pyszna przekąska na bazie jogurtu.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 275
Składniki
- 1/2 awokado
- 1 szklanka jogurtu naturalnego do picia
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie smoothieZmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl.
Co można dodać do smoothie z awokado?
Awokado samo w sobie ma dość neutralny smak, dlatego może być składnikiem różnych koktajli. Ja jednak lubię, kiedy smoothie ma też ładny kolor, dlatego staram się łączyć z awokado głównie zielone dodatki. Jedno z moich ulubionych połączeń to awokado z kiwi i szpinakiem. Zawsze świetnie sprawdza się też zdrowa pietruszka lub seler naciowy (jedno i drugie można zmiksować, można też do smoothie dodać zielony sok zrobiony w wyciskarce).
Jeśli nie chcesz dodawać do smoothie nabiały, wykorzystaj jako bazę np. sok jabłkowy albo ananasowy, świetnie sprawdzą się także wegańskie odpowiedniki tradycyjnych jogurtów.
Czytaj też:
Biorę jogurt i liście szpinaku, ale sekret to zdrowe ziarenka. Smoothie idealne nie tylko na śniadanieCzytaj też:
Chrupiące tosty z awokado i... czymś jeszcze. Ten dodatek zmienia wszystko