Surówki z kapusty pekińskiej goszczą u mnie często, bo są łatwe do zrobienia i każdemu smakują. Jeśli brakuje ci pomysłów na kolejną surówkę do obiadu, to łap pyszną inspirację. To surówka z pekinki i chrupiących warzyw, czyli papryki i ogórka. Ja do tego dorzucam jeszcze soczyste, dojrzałe pomidory i biały sos z majonezu i jogurtu.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Przy takich przepisach nie trzeba wiele mówić i tłumaczyć: pokrój warzywa, wymieszaj składniki na sos i połącz wszystko. Sam sos to delikatnie czosnkowy dressing. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej czosnku, ale jeśli wolisz pominąć ten składnik, zastąp go innym, wyrazistym dodatkiem. Może to być np. posiekany drobno koperek.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej
Soczysta i chrupiąca surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 117 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 czerwona papryka
- 3 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, warzywa pokrój na kawałki. Składniki na sos wymieszaj (czosnek zetrzyj lub przeciśnij przez praskę).
- Robienie surówkiWrzuć warzywa do miski i dodaj sos. Wymieszaj dokładnie.
Do czego podawać surówkę z kapusty pekińskiej?
Ta surówka to bardzo uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Pasuje do gotowanych ziemniaków, do frytek i ziemniaczków z pieca. Może być dodatkiem do dań z ryżem, makaronem czy kaszami. Przykład: ziemniaki z wody z koperkiem, kotlet schabowy lub sznycle drobiowe i surówka. Albo: ryż, pieczona ryba i surówka. Lub: kasza gryczana, sos grzybowy i surówka. Możliwości jest wiele. Surówka pasuje też jako wypełnienie do tortilli, burgerów i innych tego typu dań.
Jeśli zrobisz za dużo surówki, nic straconego. Ja w takiej sytuacji często przerabiam ją na sycącą sałatkę na kolację. Wtedy do miski dokładam np. makron i ser feta. Do takiej sałatki pasują też mięsne dodatki, np. wędzony kurczak albo pokrojona w kostkę szynka. Można też zrobić sałatkę z tuńczykiem lub wędzoną rybą.
Czytaj też:
Nie ma łatwiejszej surówki z kapusty kiszonej. Przepis mam od zawodowej kucharkiCzytaj też:
Ten farsz całkowicie zmienia smak mielonych. Nie wrócisz już do klasycznych kotletów