Chrupiącą surówkę do obiadu robię z kapusty pekińskiej. Sekretem jest pyszny sos

Chrupiącą surówkę do obiadu robię z kapusty pekińskiej. Sekretem jest pyszny sos

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / M. Horizons
Ta surówka do obiadu to hit domowych posiłków. Robi się ją łatwo, jest kolorowa, chrupiąca i przepyszna.

Surówki z kapusty pekińskiej goszczą u mnie często, bo są łatwe do zrobienia i każdemu smakują. Jeśli brakuje ci pomysłów na kolejną surówkę do obiadu, to łap pyszną inspirację. To surówka z pekinki i chrupiących warzyw, czyli papryki i ogórka. Ja do tego dorzucam jeszcze soczyste, dojrzałe pomidory i biały sos z majonezu i jogurtu.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Przy takich przepisach nie trzeba wiele mówić i tłumaczyć: pokrój warzywa, wymieszaj składniki na sos i połącz wszystko. Sam sos to delikatnie czosnkowy dressing. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej czosnku, ale jeśli wolisz pominąć ten składnik, zastąp go innym, wyrazistym dodatkiem. Może to być np. posiekany drobno koperek.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Soczysta i chrupiąca surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
117 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory

na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, warzywa pokrój na kawałki. Składniki na sos wymieszaj (czosnek zetrzyj lub przeciśnij przez praskę).
  2. Robienie surówkiWrzuć warzywa do miski i dodaj sos. Wymieszaj dokładnie.

Do czego podawać surówkę z kapusty pekińskiej?

Ta surówka to bardzo uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Pasuje do gotowanych ziemniaków, do frytek i ziemniaczków z pieca. Może być dodatkiem do dań z ryżem, makaronem czy kaszami. Przykład: ziemniaki z wody z koperkiem, kotlet schabowy lub sznycle drobiowe i surówka. Albo: ryż, pieczona ryba i surówka. Lub: kasza gryczana, sos grzybowy i surówka. Możliwości jest wiele. Surówka pasuje też jako wypełnienie do tortilli, burgerów i innych tego typu dań.

Jeśli zrobisz za dużo surówki, nic straconego. Ja w takiej sytuacji często przerabiam ją na sycącą sałatkę na kolację. Wtedy do miski dokładam np. makron i ser feta. Do takiej sałatki pasują też mięsne dodatki, np. wędzony kurczak albo pokrojona w kostkę szynka. Można też zrobić sałatkę z tuńczykiem lub wędzoną rybą.

Czytaj też:
Nie ma łatwiejszej surówki z kapusty kiszonej. Przepis mam od zawodowej kucharki
Czytaj też:
Ten farsz całkowicie zmienia smak mielonych. Nie wrócisz już do klasycznych kotletów