Nie ma łatwiejszej surówki z kapusty kiszonej. Przepis mam od zawodowej kucharki

Nie ma łatwiejszej surówki z kapusty kiszonej. Przepis mam od zawodowej kucharki

Dodano: 
Kapusta kiszona i cebula
Kapusta kiszona i cebula Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
To najprostszy przepis na surówkę z kapusty kiszonej, jaki znam. Bez żadnych udziwnień i nietypowych dodatków. Robi się ją ekspresowo.

Zamawiałam kiedyś obiad w niewielkim barze, a że była późna godzina, skończyły się surówki. Kucharka uśmiechnęła się i zapytała: może być z kiszonej kapusty? Kiedy kiwnęłam głową na tak, ona w kilka chwil przygotowała pyszną surówkę do obiadu. Od tej pory taką surówkę z kapusty często robię w domu: jest pyszna i pasuje do wielu obiadów.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Kucharka posiekała kapustkę, dodała cebulę, doprawiła wszystko jedynie odrobiną cukru, pieprzu i dodała olej (może być oliwa z oliwek, ja też lubię wykorzystywać zdrowy olej lniany lub olej z ostropestu). To wszystko! Ponieważ kiszona kapusta sama w sobie jest już słona, nie trzeba jej dodatkowo dosalać. To cukier wydobywa tu i doskonale równoważy smaki.

Do surówki można wykorzystać dowolną cebulę, także czerwoną (doda surówce nie tylko smaku, ale i koloru).

Rada: jeśli lubisz kminek, śmiało dodaj go również do tej surówki. Wersja z kminkiem jest świetna jako dodatek do tłustych i ciężkich mięs.

Przepis: Surówka z kapusty kiszonej

Prosty, tradycyjny dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
99 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę odsącz z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Cebulę pokrój drobno i wrzuć do miski razem z kapustą.
  2. Doprawianie surówkiDo kapusty i cebuli dodaj cukier, pieprz i olej. Dobrze wszystko wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z kiszonej kapusty?

Klasyczna surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do wielu obiadów. Pasuje do mięsa, ryb, ziemniaków i kasz. Podaj surówkę np. do zestawu ziemniaki i kotlet schabowy, ziemniaki i kotlet mielony albo ziemniaki i ryba smażona w cieście. Ja lubię taką surówkę serwować z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych (może być też pieczarkowy albo mięsny). Surówka z kapusty kiszonej to też rewelacyjny dodatek do placków po węgiersku, krokietów i pierogów z mięsnym nadzieniem.

Czytaj też:
Te genialne klopsiki pierwszy raz jadłem u przyjaciół. Domowy obiad w mniej niż godzinę
Czytaj też:
Czerwona papryka i treściwy farsz. Tym daniem z piekarnika każdy się naje i zachwyci