Jeśli myślicie o pożywnym obiedzie, z pewnością sięgniecie po mięso. Gdy zaś zależy wam na zdrowszym daniu, postawicie raczej na warzywa. Ja zaś w jednej potrawie łączę treściwy farsz i lekkie warzywo. W ten sposób powstaje danie, którym można się najeść, ale nie obciąża zbytnio żołądka. Poza tym kusi wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.
Czym nadziać paprykę do zapiekania?
Paprykę przeznaczoną do zapiekania warto nadziać sycącym farszem. Najpopularniejszy robi się z mielonego mięsa i ugotowanego ryżu, czyli podobnie jak do gołąbków. Można też sięgnąć po soczewicę lub filet z piersi kurczaka oraz warzywa. Takie połączenie produktów o wysokiej zawartości białka, a także witamin i soli mineralnych jest nie tylko wartościowe, ale też bardzo smaczne.
Jak zrobić paprykę nadziewaną sycącym farszem?
Choć przygotowanie faszerowanej papryki wydaje się być czasochłonne, to tak naprawdę idzie całkiem sprawnie. Trzeba tylko w odpowiedniej kolejności przygotować składniki. Ja najpierw oczyszczam warzywo, a potem robię farsz z kurczaka, ryżu i warzyw. Nadziewam nim papryki i wstawiam do piekarnika. Do farszu dorzucam kawałki papryki odkrojonej w postaci czapeczek. Dzięki temu farsz jest wartościowszy i nic się nie marnuje.
Przepis: Faszerowana papryka
Pieczona papryka nadziewana sycącym, pożywnym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 6 niedużych, czerwonych papryk
- 200 g ryżu brązowego
- 400 fileta z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- tymianek
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPapryki umyj, wytrzyj. Z każdej odkrój ogonek, a z drugiej strony czapeczkę. Ze środka usuń nasionka i białe błony. Odkrojone kawałki warzywa pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Obrane ząbki czosnku posiekaj. Szpinak opłucz, osusz.
- Smażenie i gotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przemieszaj widelcem, przestudź. Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub paski, zrumień na patelni, przełóż na talerz. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną paprykę i czosnek, przesmaż, podduś. Pod koniec dodaj szpinak, przesmaż, by stracił jędrność.
- Nadziewanie i pieczenieUgotowany ryż przełóż do miski. Dodaj do niego kawałki kurczaka i podsmażone warzywa. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Farszem napełnij papryki. Ustaw je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem. Naczynie przykryj, papryki piecz ok. 60-80 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak piec paprykę faszerowaną?
Papryka faszerowana wymaga mniej więcej godziny pieczenia. W tym czasie warzywo odpowiednio zmięknie i przeniknie składnikami farszu. By jednak w czasie pieczenia papryka zbytnio nie wyschła, najlepiej potrawę piec pod przykryciem. 10-15 minut przed końcem pieczenia pokrywę należy zdjąć, by farsz zdołał się ładnie przyrumienić.
Czytaj też:
Ta zapiekanka składa się z trzech pysznych warstw. Robię ją na szybki obiad lub pożywną kolacjęCzytaj też:
Ziemniaki owijam aromatycznymi plasterkami i wkładam do piekarnika. Cała rodzina się zajada