To najlepsze drożdżówki, jakie jadłam. Pyszne bułeczki z serem i truskawkami robi się łatwo

To najlepsze drożdżówki, jakie jadłam. Pyszne bułeczki z serem i truskawkami robi się łatwo

Dodano: 
Drożdżówki z serem i truskawkami
Drożdżówki z serem i truskawkami Źródło: Shutterstock / rom_olik
Jeśli należysz do osób, które zawsze mają dylemat: drożdżówka z serem czy z owocami, ten przepis na zawsze rozwiąże problem. Przepis na obłędne drożdżówki z serem i truskawkami to mój hit na lato.

Są puszyste, słodkie i owocowe, a do tego pełne pysznej kruszonki. To moje drożdżówki idealne. Słodkie bułeczki, które zawsze znikają błyskawicznie. Drożdżówki z serem i truskawkami robi się łatwo, choć wymagają nieco pracy. Ale od razu mówię: warto! Nic nie równa się domowym drożdżówkom, a w bonusie masz piękny zapach, który podczas pieczenia wypełnia cały dom.

Jak zrobić domowe drożdżówki z serem i truskawkami?

Przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest trudne, choć wymaga odpowiednio długiego wyrabiania. U mnie to zawsze 10-15 minut: ciasto musi być miękkie i elastyczne. I od razu przyznaję: ułatwiam sobie pracę, jak tylko mogę i zawsze korzystam z pomocy robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Mogę wtedy na kilkanaście minut o nim zapomnieć i zająć się przygotowaniem pozostałych składników: masy serowej i kruszonki. Kruszonkę koniecznie wstaw do lodówki lub zamrażarki na czas wyrastania ciasta. Tylko dobrze schłodzona wyjdzie idealnie kruchutka.

Najprostsza sprawa w całym przepisie to szykowanie masy serowej: zmiksuj wszystkie składniki i gotowe. W przepisie podaje twaróg tłusty, ponieważ jest przyjemnie słodki w smaku i bardzo kremowy, ale możesz wykorzystać także półtłusty.

Rada: oprócz kruszonki, można też posypać drożdżówki przed pieczeniem płatkami migdałów. Można też zrobić kruszonkę z mąki migdałowej (te same proporcje, tylko zamień rodzaj mąki).

Przepis: Drożdżówki z serem i truskawkami

Pyszne bułeczki na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
501 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

na masę serową:

  • 200 g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 10 truskawek

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10-15 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
  2. Robienie masy serowej i kruszonkiWszystkie składniki na masę serową zmiksuj na gładki krem. Zagnieć składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki lub zamrażarki (kruszonka ma być zimna).
  3. Robienie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce (np. dociskając ciasto dnem szklanki). Wgłębienie wypełnij masą serową i ułóż na niej kawałki truskawek. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj brzegi bułeczek. Posyp wszystko kruszonką. Piecz ok. 25 minut.

Gotowe drożdżówki można dodatkowo udekorować lukrem.

Inne pomysły na domowe drożdżówki z serem i owocami

Przepis na drożdżówki z serem i truskawkami możesz potraktować jako inspirację do eksperymentowania z innymi owocami. Ja robiłam według tego przepisu także bułeczki z malinami, porzeczkami oraz wiśniami. Po sezonie można wykorzystywać także owoce mrożone. Można też zrobić drożdżówki z samym serem.

Czytaj też:
Puszysty, maślany, cynamonowy – ten drożdżowy chlebek to hit. Zakochasz się od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Szybkie bułeczki twarogowe wychodzą idealnie mięciutkie. Słodki przysmak na śniadanie i na deser

Źródło: smaki.pl