Są puszyste, słodkie i owocowe, a do tego pełne pysznej kruszonki. To moje drożdżówki idealne. Słodkie bułeczki, które zawsze znikają błyskawicznie. Drożdżówki z serem i truskawkami robi się łatwo, choć wymagają nieco pracy. Ale od razu mówię: warto! Nic nie równa się domowym drożdżówkom, a w bonusie masz piękny zapach, który podczas pieczenia wypełnia cały dom.
Jak zrobić domowe drożdżówki z serem i truskawkami?
Przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest trudne, choć wymaga odpowiednio długiego wyrabiania. U mnie to zawsze 10-15 minut: ciasto musi być miękkie i elastyczne. I od razu przyznaję: ułatwiam sobie pracę, jak tylko mogę i zawsze korzystam z pomocy robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Mogę wtedy na kilkanaście minut o nim zapomnieć i zająć się przygotowaniem pozostałych składników: masy serowej i kruszonki. Kruszonkę koniecznie wstaw do lodówki lub zamrażarki na czas wyrastania ciasta. Tylko dobrze schłodzona wyjdzie idealnie kruchutka.
Najprostsza sprawa w całym przepisie to szykowanie masy serowej: zmiksuj wszystkie składniki i gotowe. W przepisie podaje twaróg tłusty, ponieważ jest przyjemnie słodki w smaku i bardzo kremowy, ale możesz wykorzystać także półtłusty.
Rada: oprócz kruszonki, można też posypać drożdżówki przed pieczeniem płatkami migdałów. Można też zrobić kruszonkę z mąki migdałowej (te same proporcje, tylko zamień rodzaj mąki).
Przepis: Drożdżówki z serem i truskawkami
Pyszne bułeczki na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 501 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
na masę serową:
- 200 g twarogu tłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 10 truskawek
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10-15 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Robienie masy serowej i kruszonkiWszystkie składniki na masę serową zmiksuj na gładki krem. Zagnieć składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki lub zamrażarki (kruszonka ma być zimna).
- Robienie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce (np. dociskając ciasto dnem szklanki). Wgłębienie wypełnij masą serową i ułóż na niej kawałki truskawek. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj brzegi bułeczek. Posyp wszystko kruszonką. Piecz ok. 25 minut.
Gotowe drożdżówki można dodatkowo udekorować lukrem.
Inne pomysły na domowe drożdżówki z serem i owocami
Przepis na drożdżówki z serem i truskawkami możesz potraktować jako inspirację do eksperymentowania z innymi owocami. Ja robiłam według tego przepisu także bułeczki z malinami, porzeczkami oraz wiśniami. Po sezonie można wykorzystywać także owoce mrożone. Można też zrobić drożdżówki z samym serem.
Czytaj też:
Puszysty, maślany, cynamonowy – ten drożdżowy chlebek to hit. Zakochasz się od pierwszego kęsaCzytaj też:
Szybkie bułeczki twarogowe wychodzą idealnie mięciutkie. Słodki przysmak na śniadanie i na deser