Ciasto jogurtowe sprawdzi się zawsze, kiedy masz ochotę na domowy wypiek, ale nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni. Ciasto z borówkami to jedna z moich ulubionych tego deseru: kwaskowate owoce doskonale komponują się ze słodkim, puszystym i jednocześnie wilgotnym ciastem.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z borówkami?
Ciasta jogurtowe to proste wypieki, które poleca się nawet początkującym. Jogurt w połączeniu ze środkami spulchniającymi daje im przyjemną wilgotność i lekkość. Są ciasta jogurtowe mieszane widelcem, my jednak polecamy zaprząc do pomocy mikser lub robot kuchenny, aby ubić na puszystą masę jajka z cukrem. To sprawi, że gotowe ciasto będzie jeszcze lepsze. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać.
Rada: W przepisie olej możesz zastąpić roztopionym masłem, powinno być przestudzone.
Umyte i wysuszone borówki wystarczy wysypać na przełożone do formy ciasto. Może to być tortownica, a może być prostokątna blaszka. Ciasto pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Przepis: Ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasto jogurtowe z borówkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 438 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g borówek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Inne pomysły na ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto z borówkami to tylko jedna z możliwości zrobienia prostego ciasta jogurtowego. Możesz śmiało wykorzystać tu inne owoce sezonowe: świetnie sprawdzą się truskawki, jagody, porzeczki, wiśnie czy śliwki. Można też dodać do ciasta owoce mrożone.
Ciasto jogurtowe można zrobić również z owocami i kruszonką lub samą kruszonką. Wówczas wysyp kruszonkę na wierzch ciasta i piecz jak w przepisie. Prostą kruszonkę zrobisz, łącząc mąkę, masło i cukier w proporcjach: 2-1-1. Czyli np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, co zawijam w cienki biszkopt. To najlepszy deser w ciepłe dniCzytaj też:
Ten maślankowy napój mogę pić szklankami. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia