Weź kubek jogurtu i borówki. To mięciutkie i wilgotne ciasto zrobisz w niecałą godzinę

Weź kubek jogurtu i borówki. To mięciutkie i wilgotne ciasto zrobisz w niecałą godzinę

Dodano: 
Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
To pyszne ciasto zawsze się udaje, a przepis jest wręcz ekspresowy. Po niecałej godzinie wyjmiesz z piekarnika pachnące owocami ciasto.

Ciasto jogurtowe sprawdzi się zawsze, kiedy masz ochotę na domowy wypiek, ale nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni. Ciasto z borówkami to jedna z moich ulubionych tego deseru: kwaskowate owoce doskonale komponują się ze słodkim, puszystym i jednocześnie wilgotnym ciastem.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z borówkami?

Ciasta jogurtowe to proste wypieki, które poleca się nawet początkującym. Jogurt w połączeniu ze środkami spulchniającymi daje im przyjemną wilgotność i lekkość. Są ciasta jogurtowe mieszane widelcem, my jednak polecamy zaprząc do pomocy mikser lub robot kuchenny, aby ubić na puszystą masę jajka z cukrem. To sprawi, że gotowe ciasto będzie jeszcze lepsze. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać.

Rada: W przepisie olej możesz zastąpić roztopionym masłem, powinno być przestudzone.

Umyte i wysuszone borówki wystarczy wysypać na przełożone do formy ciasto. Może to być tortownica, a może być prostokątna blaszka. Ciasto pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Przepis: Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
438 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Inne pomysły na ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto z borówkami to tylko jedna z możliwości zrobienia prostego ciasta jogurtowego. Możesz śmiało wykorzystać tu inne owoce sezonowe: świetnie sprawdzą się truskawki, jagody, porzeczki, wiśnie czy śliwki. Można też dodać do ciasta owoce mrożone.

Ciasto jogurtowe można zrobić również z owocami i kruszonką lub samą kruszonką. Wówczas wysyp kruszonkę na wierzch ciasta i piecz jak w przepisie. Prostą kruszonkę zrobisz, łącząc mąkę, masło i cukier w proporcjach: 2-1-1. Czyli np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru.

Czytaj też:
Nie uwierzysz, co zawijam w cienki biszkopt. To najlepszy deser w ciepłe dni
Czytaj też:
Ten maślankowy napój mogę pić szklankami. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia